Par rekordaugstu cenu pārdota dievietes Izīdas skulptūra

publicitātes foto
publicitātes foto

Izsoļu nams ”Christie's” par 5.9 miljoniem ASV dolāru cenu pārdevis senās Ēģiptes dievietes Izīdas skulptūru, kas ir līdz šim augstākā cena, kāda samaksāta par kādu senēģiptiešu mākslas darbu, raksta ārvalstu prese.

Kā liecina ”Christie's” publiskotā informācija, sākotnēji skulptūra novērtēta par 640 līdz 960 tūkstošiem dolāru. Seno skulptūru iegādājies Londonas mākslas darbu tirgonis Daniels Katzs, kas to nopircis privātajai kolekcijai.

Skulptūra tiek datēta ar 664.-525. gadu pirms Kristus dzimšanas, kas Ēģiptē pie varas bija faraoni no Saisa dinastijas. Skulptūra ir 73 centimetrus augsta.

Izīda ir auglības, ūdens un vēja dieviete, sievišķības un ģimeniskās uzticības simbols, kā arī kuģniecības aizbildne. Ēģiptiešu dieva Ozīrisa māsa un sieva.

Skulptūra no Ēģiptes Eiropā nonāca 19. gadsimta sākumā, līdzīgi kā daudzi citi senās Ēģiptes artefakti, līdz ar Napoleona karaspēku. Tā piederējusi kādai franču diplomāta dzimtai. Viņa mantinieki šogad to piedāvājuši izsolei.

Iepriekšējais senās Ēģiptes mākslas darbu pārdošanas rekords ticis uzstādīts 2005. gadā, kad Teksasas Kimbella mākslas muzejs par 2.7 miljoniem iegādājās prinča Ka-Nefera un viņa ģimenes skulptūriņu. Mākslas darbs bijis mazāks, nekā nule pārdotā skulptūra, taču daudz senāks – tas tapis ap 2450 gadu pirms Kristus.


Написать комментарий