Prezidents: valsts karogam virs Rīgas pils jāplīvo arī remonta laikā

foto citariga.lv
foto citariga.lv

Valsts prezidents Andris Bērziņš ierosina likumā noteikt, ka valsts karogam jāplīvo virs Rīgas pils Svētā gara tornī, neatkarīgi no tā, vai ēkā notiek kapitālremonts vai tiek atjaunota ēkas fasāde, portālu ”Delfi” informēja prezidenta Preses dienests.

Priekšlikumus grozījumiem Latvijas valsts karoga likumā prezidents trešdien nosūtīja Saeimas Prezidijam.

Piedāvātās izmaiņas likumā paredz arī, ka valsts karogam Svētā gara pils tornī jāatrodas, ciktāl tā lietošana šādos apstākļos ir savienojama ar cieņu pret valsts karogu. ”Valsts karoga lietošanu Rīgas pils Svētā gara tornī var īslaicīgi pārtraukt, ja tas nepieciešams neatliekamu remontdarbu dēļ,” paredzēts iesniegtajā likumprojektā.

Pašlaik likums paredz, ka virs Svētā gara torņa ir jābūt paceltam valsts karogam, tai pat laikā likums liedz pacelt karogu pie ēkām, kurām remontē fasādi, vai ēkām, kuras ir avārijas stāvoklī.

Valsts prezidents rosina izskatīt piedāvātos šo jautājumu jau ceturtdienas Saeimas sēdē, lūdzot izvērtēt iespēju atzīt likumprojektu par steidzamu.

Prezidents skaidro, ka pēc Strazdumuižas pamiera (1919.gada 3.jūlijs) Rīgas pils nonāca Latvijas valsts īpašumā un līdz padomju okupācijai plīvoja Latvijas valsts karogs. 1988.gada 11.novembrī Rīgas pils Svētā gara tornī atkal tika pacelts Latvijas valsts karogs.

Savukārt, šobrīd spēkā esošais Latvijas valsts karoga likums nenodala Rīgas pils Svētā gara torni kā valstiskuma simbolu no Valsts prezidenta rezidences. Tāpat Latvijas valsts karoga likums vairākkārt skaidri noteic, ka pie ēkām, kurām tiek veikts fasādes remonts vai kapitālremonts, valsts karogu nepaceļ.

Ņemot vērā Rīgas pilī paredzētos remontdarbus, 6.septembrī Latvijas valsts karogs no Rīgas pils Svētā gara torņa tika pārvietots uz Melngalvju nama ēku kompleksu. Konstatējot, ka 30.oktobrī remontdarbi joprojām nav sākti, Valsts prezidenta kanceleja rakstiski vērsās pie Rīgas pils tiesiskā valdītāja un par rekonstrukciju atbildīgās institūcijas – akciju sabiedrības ”Valsts nekustamie īpašumi” ar aicinājumu pacelt valsts karogu Rīgas pils Svētā gara tornī.

Vienlaikus, apzinoties, ka šobrīd likumā noteikto prasību dēļ valsts karoga atrašanās Svētā gara tornī nebūs ilglaicīga un ņemot vērā sabiedrībā izteikto aicinājumu atjaunot karoga atrašanos tajā, Valsts prezidents ir iesniedzis Saeimai šo likumprojektu.


Написать комментарий