Apgrozībā laiž jubilejas monētu 'Sudraba pieclatnieks'

publicitātes foto
publicitātes foto

Sagaidot centrālās bankas un lata 90 gadus, Latvijas Banka 1.novembrī laidīs apgrozībā jubilejas monētu "Sudraba pieclatnieks", kas kalta, izmantojot oriģinālās 1929.gada formas, portālu ”Delfi” informēja Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis.

Šī būs jau deviņdesmitā lata jubilejas un piemiņas monēta – tās kaltas tikai atjaunotās valsts laikā. Latvijas Bankas jubilejas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām – notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm.

Monētas "Sudraba pieclatnieks" mākslinieks ir Rihards Zariņš (1869–1939).

Pirmās brīvvalsts laikā viens no jauno lata banknošu un monētu dizaina autoriem bija grafiķis Zariņš. Viņš ar izcilā ”The Royal Mint” (Lielbritānija) graviera Pērsija Metkalfa palīdzību ir radījis 5 latu sudraba monētu, kas vēlāk kļuva par Latvijas brīvības un valstiskuma simbolu un kas pārmantota arī atjaunotās valsts naudas dizainā – gan banknotēs, gan jubilejas monētās, gan tautas konkursā izvēlētajā Latvijas eiro monētu reversā.

Jaunās sudraba 5 latu monēta "Sudraba pieclatnieks" būs likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā. Monētas maksimālā tirāža ir 10 000 eksemplāru un monētas cena Latvijas Bankas kasēs ir 36,30 lati.


Написать комментарий