Sākas oficiālā autoceļu ziemas uzturēšanas sezona

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Lai arī negaidīti ātrās ziemas atnākšanas dēļ ceļu uzturēšanas dienesti jau ir uzsākuši ziemas darbus, oficiāli ceļu ziemas uzturēšanas sezona sākas 1.novembrī un ilgst līdz 31.martam, atgādina VAS ”Latvijas Valsts ceļi”.

Šajā ziemai nepieciešamās spectehnikas vienības jau ir sagādātas, tāpat ir nepieciešamie autoceļu apstrādes materiālu krājumi, vēsta dienestā.

Dienests atgādina, ka līdz ar sezonu mainās arī ceļu uzturēšanas klases, un ziemā tas nozīmē diezgan atšķirīgus normatīvos braukšanas apstākļus dažādu kategoriju ceļos. Valsts autoceļi ir sadalīti piecās ziemas uzturēšanas klasēs – A(augstākā), A1, B, C un D(zemākā) atkarībā no ceļu klasifikācijas, satiksmes intensitātes, seguma tipa, tehniskā stāvokļa, plānotā finansējuma un sociālekonomiskās nozīmes. Tāpat noteikti īpaši sliktā tehniskā stāvoklī esošie ceļu posmi, kas apkalpojami ar atkāpēm no uzturēšanas klasēm.

Kopumā uz valsts autoceļiem ziemas uzturēšanas klases ir noteiktas 20 215 kilometros: A klases ceļi šajā ziemas sezonā būs – 607,6 kilometri; A1 klases ceļi šogad būs par 42 kilometriem vairāk nekā pērn – 2158,1 kilometrs; B, C un D klases (valsts reģionālās un vietējās nozīmes ceļi), attiecīgi – 2595,2, 12732,4 un 2121,7 kilometru.

Katrai uzturēšanas klasei ir noteikt laiks, cik ātri ceļi ir jāatbrīvo no sniega un apledojuma. Piemēram, A uzturēšanas klasei laika posmā no pulksten 6 līdz pulksten 22 autoceļa brauktuve jāattīra no sniega un jānokaisa ar pretapledojuma materiāliem trīs stundu laikā kopš beidzis snigt. Ilgstošās snigšanas laikā ceļš gan tiek tīrīts un apstrādāts vairākkārtēji, lai mazinātu satiksmes traucējumus, taču objektīvu iemeslu dēļ šādos apstākļos pilnīgi tīru no sniega un apledojuma to uzturēt ir neiespējami, norāda dienestā.

”Neaizmirstiet, ka situācija uz ceļiem ziemā var mainīties ļoti strauji,” brīdina dienestā. Kopš 1.novembra Satiksmes informācijas centru var sazvanīt pa bezmaksas diennakts telefona līniju 80005555, degvielas uzpildēs stacijās ir pieejams bezmaksas informatīvais buklets ”Ziemas ceļvedis”.


Написать комментарий