Valsts prezidents par budžetu: vajadzēja būt vēl taupīgākiem

foto president.lv
foto president.lv

Patlaban gan budžets atbilst esošajai situācijai, taču “man personīgi ir sajūta, ka vajadzēja būt vēl taupīgākiem,” ceturtdien LNT raidījumā “900 sekundes” sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Viņš atzina, ka Latvija gan ir krīzi pārvarējusi, taču būtībā pieaug valsts iekšējais parāds un tāpēc "teikt, ka viss ir kārtībā" un ka viss sasniegts nevarot, jo valsts ļoti ātri varot nokļūt iepriekšējā situācijā.

Bērziņš sacīja, ka atbalsta ideju par progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), taču "tur jābūt ļoti uzmanīgiem".

Viņa skatījumā, Latvijā neapliekamajam iztikas minimumam jābūt ap 200 latiem. Tomēr attiecībā uz progresīvo IIN esot jābūt zināmai proporcionalitātei, jo situācijā, kurā cilvēkam jo vairāk viņš nopelna jo vairāk viņam "atņem", "kāda jēga strādāt", sacīja Valsts prezidents.

Vērtējot valdības darbu, Bērziņš sacīja, ka tā nestrādā kā valdība kopumā, īpaši "lielajos jautājumos", kur neesot kopēja valdības lēmuma. Tomēr, vērtējot situāciju katrā ministrijā, situācija atšķiroties. Vērtējot ministru darbu valdības pirmajā darbības gadā, Valsts prezidents veltīja kritiskus vārdus vides ministram Edmundam Sprūdžam (RP), sakot, ka viņš vēl sevi neesot praktiski parādījis, taču esot solījis līdz jaunajam gadam vismaz skaidri definēt reģionu centrus, kuros varēs saņemt valsts pakalpojumus.

Kā ziņots, pirms galīgā lasījuma par nākamā gada valsts budžetu saņemti vairāk nekā 400 priekšlikumi, vairums no tiem - no opozīcijas deputātiem.

No iesniegtajiem priekšlikumiem vairāk nekā 300 paredzēti budžeta likumam un vidēja termiņa budžeta ietvara likumam laika posmam no 2013. līdz 2015.gadam, savukārt 27 likumprojektiem, kas saistīti ar 2013.gada valsts budžetu, kopumā iesniegts vairāk nekā 100 priekšlikumu.

Saeimas deputāti iepriekš ārkārtas sēdē iepriekš atbalstīja 2013.gada budžeta projektu. Par to nobalsoja 54 deputāti, pret bija 29, bet atturējās 10 tautas kalpi.

Vienlaikus deputāti atbalstīja arī vidējā termiņa budžeta plānu no 2013. līdz 2015.gadam.

Plānots, ka galīgajā lasījumā par likumprojektu "Par valsts budžetu 2012.gadam" un "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2013.-2015.gadam" un grozījumiem 27 likumos, kas saistīti ar budžetu, Saeima lems 15.novembrī.


Написать комментарий