RD kukuļošanas lietas tiesa: mīkstina sodus Janitam, Štramam un Strancim; Vilkastei – divi gadi cietumā

foto diena.lv
foto diena.lv

Augstākā tiesa (AT), apelācijas kārtībā skatot tā dēvēto Rīgas domes (RD) amatpersonu kukuļošanas lietu, ceturtdien nolēma mīkstināt sodu apsūdzētajam Raimondam Janitam, kuru tiesas zālē atbrīvoja. Sods mīkstināts arī apsūdzētājiem Vilnim Štramam un Pēterim Strancim, savukārt uzņēmējai Inārai Vilkastei piespriests bargāks sods – naudas soda vietā divi gadi cietumā.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa spriedumu šajā lietā nolasīja 2011.gada 11.martā. Trīs apsūdzētie - iespējamie kukuļu saņēmēji - tika sodīti ar bargiem cietumsodiem, bet trim privātpersonām, kas apsūdzētas kukuļu došanā, pirmās instances tiesa piemēroja naudas sodus.

Štramam apgabaltiesa piesprieda astoņu gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju, apcietinot viņu tiesas zālē. Strancim pirmās instances tiesa piemēroja sešu gadu cietumsodu un mantas konfiskāciju, arī viņš tika apcietināts uzreiz pēc sprieduma nolasīšanas. Janitam tiesa piemēroja trīs gadu cietumsodu, apcietinot viņu tiesas zālē.

Savukārt uzņēmējai Vilkastei apgabaltiesa nolēma piemērot naudas sodu 200 minimālo mēnešalgu jeb 40 000 latu apmērā. Inkulim tiesa piesprieda naudas sodu 120 minimālo mēnešalgu jeb 24 000 latu apmērā. Arī kompānijas "NCC Spilve Development" pārstāvim Tomingam tiesa piesprieda naudas sodu 120 minimālo mēnešalgu jeb 24 000 latu apmērā.

Lietā ir piecas epizodes, no kurām četras saistītas ar kukuļu pieprasīšanu un pieņemšanu dažādu būvniecības ieceru īstenošanai.

Pirmās tiesas spriedumu pārsūdzēja gan prokurors, gan Strancis, Janita, Štrams un Vilkaste. Kompānijas "NCC Spilve Development" pārstāvis Igaunijas pilsonis Prīts Tomings un Rīgas un Jūrmalas mērs Inkulis pirmās instances spriedumu nepārsūdzēja.


Написать комментарий