Dricānu vidusskola iesaistījusies Likteņdārza veidošanā

foto svetdienasrits.lv
foto svetdienasrits.lv

Kopš 2008.gada Koknesē, uz salas Daugavas vidū, top Likteņdārzs, kura veidola īstenotājs ir Japānas ainavu arhitekts Shunmyo Masuno.

Tā būs piemiņas vieta 20.gadsimta traģiskajos notikumos, tostarp, karā, trimdā un izvešanās cietušajiem cilvēkiem. Tas top ar „Kokneses fonda” atbalstu kā dāvana Latvijai 100 gadu jubilejā. Tā būs dāvana arī visiem Latvijas iedzīvotājiem, kur atcerēties mūsu smeldzīgo pagātni, kur smelties spēku un iedvesmu nākotnei. Gandrīz katrā ģimenē ir kāds cietušais vai bojāgājušais. Arī manā un citu līdzcilvēku ģimenēs, jo mēs kā tauta pēdējos simts gados esam zaudējuši vairāk nekā 600 000 cilvēku.

Likteņdārza daļa „Solījums” jeb Sirmais saulriets sāksies ar akmeņu iesegumu, kam seko ūdens kanāls, kas simbolizēs cietušo cilvēku izlietās asaras, un beigsies ar pieminekļa kalniņu, ko veido 600 000 pelēku akmeņu, ko atveduši un sakrāvuši cilvēki savu tuvinieku piemiņai. Šis saulriets nebūs ierastajā krāsā, bet gan sirms – kā traģēdija – pārdzīvojums par to, kas noticis. Cauri šai daļai pāri tiltam vedīs ceļš, kas simbolizēs mieru un brīvību. Tas vedīs uz memoriālo amfiteātri – svētvietu pie Daugavas -, kas sauksies „Lūgšana” jeb Dvēseles gaisma. Tā būs vieta, kur mēs varēsim lūgties, lai tas, kas ar mums noticis pagātnē, vairs neatkārtotos.

Arī Dricānu vidusskola iesaistījusies Likteņdārza tapšanā, apņemoties vākt pelēkos laukakmeņus amfiteātra akmens krāvumam „Sirmais saulriets”. Šī ideja radās nejauši, dzirdot pa televizoru aicinājumu Likteņdārzam ziedot akmeņus. Dricānu vidusskolas saime akmeņus sāka vākt no 2011.gada 1.septembra. Šobrīd esam savākuši 113 pelēkos laukakmeņus, no kuriem 62 jau nogādāti uz Likteņdārzu. Jāpiebilst, ka kopumā Likteņdārzam saziedoti 5000 laukakmeņu. Darba atlicis vēl daudz, bet kopā tas ir paveicams, informē Rēzeknes novada pašvaldība.

Akciju ziedot pelēkos laukakmeņus turpinām arī šajā mācību gadā, tāpēc aicinām ikvienu, kurš vēl nav paspējis ziedot pelēko laukakmeni, to izdarīt. Akmeni var atstāt Dricānu vidusskolas dārzā pie Likteņdārza zīmes, atstājot arī informāciju par akmeni (kas, kam, cik un kad veltīts akmens) skolas kancelejā.


Написать комментарий