Diabēta diena Līvānos

foto livani .lv
foto livani .lv

Sestdien, 27.oktobrī Līvānu Inženiertehnoloģiju un inovāciju centrā tika rīkota Latgales reģiona Diabēta diena, kurā piedalījās vairāk kā 50 Līvānu novada iedzīvotāji, kas slimo ar cukura diabētu vai to tuvinieki, informē Līvānu novada pašvaldība.

Pasākumu atklāja Latvijas Diabēta federācijas, Līvānu pašvaldības un Līvānu slimnīcas pārstāvji. Pasākuma dalībnieki saņēma informāciju par sociālās rehabilitācijas un dienas centra pakalpojumiem Līvānu slimnīcā, slimnīcas medmāsa veica bezmaksas cukura līmeņa noteikšanu. Ņemot vērā to, ka viena no cukura diabēta komplikācijām ir redzes traucējumi, dalībniekiem bija iespēja izmērīt arī acu spiedienu. Visi, kam tas bija nepieciešams varēja nomainīt vai iegādāties Latvijas Diabēta federācijas sarūpētos bezmaksas glikometrus, saņemt informatīvos materiālus.

Pasākumā P.Stradiņa slimnīcas Endokrinoloģijas nodaļas diabēta apmācības māsa Revita Gaišuta savā lekcijā "Mazliet paaugstināts cukura līmenis asinīs -  vai satraukties?" informēja par cukura diabēta tendencēm mūsu sabiedrībā, slimības pirmajām pazīmēm, diabēta aprūpi, kā arī pasākumiem, kas var novērst saslimšanu ar cukura diabētu - veselīgu uzturu un fizisko slodzi. Kā pastāstīja R. Gaišuta, cukura diabēta slimnieku skaits Latvijā ar katru gadu palielinās, šobrīd tas jau ir tuvu 70 000.

1.tipa cukura diabēta cēlonis nav saistīts ar dzīvesveidu. Tā ir iedzimta saslimšana, kas var parādīties uzreiz pēc piedzimšanas vai attīstīties ar laiku - bērnībā vai jaunībā. Aizkuņģa dziedzeris neizdala vai nepietiekami izdala insulīnu, tādēļ ar pārtiku uzņemtā glikoze nenokļūst šūnās un tiek traucēta vielmaiņa. Šiem slimniekiem jāveic ārstēšana ar insulīnu.

Ar 2.tipa diabētu slimo lielākoties dzīves otrajā pusē, un tas lielā mērā saistīts ar dzīvesveidu, bet sava loma ir arī iedzimtībai - cilvēks var pārmantot risku saslimt ar diabētu. Šiem slimniekiem ir paaugstināts cukura (glikozes) līmenis asinīs. Organisms ražo insulīnu, bet nespēj to efektīvi izmantot. Ar laiku tas izraisa dažādas citas saslimšanas. Aizkavēt 2.tipa diabēta attīstību ir iespējams ar diētu un regulārām fiziskajām aktivitātēm. Pēdējos gados ar šo diabēta paveidu saslimst aizvien jaunāki cilvēki, kam par iemeslu ir mazkustīgais dzīvesveids un neveselīgs uzturs.

Cukura diabēta pirmās pazīmes var būt nespēks, izteiktas slāpes, biežāka urinēšana, apetītes izmaiņas. Tomēr jāsaka, ka nereti cilvēks vairākus gadus var dzīvot un nezināt, ka viņam ir paaugstināts cukura līmenis, tādēļ ikvienam, īpaši dzīves otrajā pusē būtu svarīgi regulāri veikt cukura līmeņa noteikšanu.

Arī Līvānu novadā ir daudz diabēta slimnieku, tai skaitā bērnu. Ir arī tādi bērni, kam regulāri jāveic insulīna injekcijas. Lai sniegtu savstarpēju atbalstu un informāciju, Latvijas Diabēta federācijas pārstāve un Bērnu un Jauniešu diabēta biedrības vadītāja Ināra Pužule ierosināja Līvānos veidot biedrību. Diabēta federācijas paspārnē dažādās Latvijas pilsētās darbojas jau 15 šādas biedrības. Tāpat iespējams veidot arī atbalsta grupu cukura diabēta slimniekiem un viņu tuviniekiem Līvānu slimnīcā.


Написать комментарий