Laikraksts: Sahas Republikā grib ieviest ‘sauso likumu’

foto fm.co.za
foto fm.co.za

Krievijas Federācijas Sahas Republikas (Jakutija) valdība sagatavojusi likumprojektu, kas paredz pilnīgu alkoholisko dzērienu ražošanas un mazumtirdzniecības aizliegumu republikas teritorijā, atsaucoties uz saviem avotiem, vēsta laikraksts ”RBK Daily”.

”Atturības likuma” projekta teksts šonedēļ parādījies republikas valdības interneta vietnē. Novembrī notiks dokumenta sabiedriskā apspriešana, pēc kuras likumprojektu vēl var koriģēt. Iespējams, alkoholu varētu atļaut tirgot noteiktos veikalos ārpus pilsētām, vēsta laikraksts.

Paredzams, ka likums varētu stāties spēkā uzreiz pēc jaunā gada. Varas iestādes likuma nepieciešamību skaidro ar lielo alkohola patēriņu, kas ir viens no lielākajiem Krievijā. Saskaņā ar oficiālo statistiku Sahā uz vienu iedzīvotāju mēnesī tiek patērēti 0,97 litri degvīna.

”Situāciju pasliktina fakts, ka jakutu organismā nav fermenta, kas šķeļ alkoholu, tāpēc iedzīvotāji šeit nodzeras ātrāk nekā valsts Eiropas daļā,” laikrakstam pastāstīja vietējais speciālists Mičils Efimovs. Valdība uzskata, ka ”sausais likums” pozitīvi ietekmētu iedzīvotāju veselību un reģiona ekonomisko izaugsmi.

Sahā jau darbojas alkohola ierobežošanas noteikumi, norāda laikraksts. Jebkura veida alkoholiskos dzērienus republikā atļauts pārdot tikai no diviem dienā līdz astoņiem vakarā.

Eksperti gan ir skeptiski par ”sausā likuma” lietderību, paredzot, ka tas izraisīs iedzīvotāju emigrāciju no reģiona, kā arī nekvalitatīva alkohola un narkotiku ražošanas pieaugumu republikā. Skeptiķi norāda, ka izmaiņas varētu radīt pat politisko nestabilitāti.


Написать комментарий