Laikraksts: Saeimā piesardzīgi par iespēju atlaist Ventspils domi

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Saeimas deputāti kritiski vērtē Ventspils domes pausto nostāju, ka Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij) pēc vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministra Edmunda Sprūdža (RP) rīkojuma par atstādināšanu tomēr nav zaudējis savu amatu. Tomēr, vērtējot iespēju atlaist pašu Ventspils domi, garantētu atbalstu nesola un norāda uz spēcīgu argumentu nepieciešamību, piektdien vēsta laikraksts ”Diena”.

Likums ļauj Saeimai atlaist pašvaldību domi, ja dome atkārtoti nepilda likumu, Ministru kabineta (MK) noteikumus vai tiesas spriedumus, atkārtoti pieņem lēmumus, kas ir citu valsts iestāžu vai tiesas kompetencē. Rosinājums par domes atlaišanu sākumā ir jāizskata valdībā, tad par to lemj Saeima.

Lai gan publiski izskanējis, ka tiekot domāts tieši par šādu soli, ministra padomniece juridiskajos jautājumos Inga Antāne laikrakstam to pagaidām ne apstiprināja, ne noliedza. Viņa norādīja, ka ministrija saņēmusi domes vēstuli un pašlaik to izvērtē.

Arī Reformu partijas frakcijas vadītāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis laikrakstam uzsvēra, ka līdz šim Sprūdžs vēl nav nācis ar iniciatīvu runāt par iespējamu Ventspils domes atlaišanu un frakcijas līmenī diskusijas nav bijušas.

Lielākā koalīcijas partnera - ”Vienotības" - deputāti uzsvēra nepieciešamību pēc spēcīga pamatojuma. ”Ja E. Sprūdžs atrastu pārliecinošu argumentāciju, tad ir diezgan reāli panākt atbalstu Saeimā. Atbalsts, protams, būtu ne ar milzīgu pārsvaru,” laikrakstam prognozējis Aleksejs Loskutovs (V). Arī Lolita Čigāne (V) uzsvēra, ka tāda soļa atbalsts ir atkarīgs no pamatojuma un jebkāds iepriekš pieņemts lēmums ir nepareizs, jo nav redzēta argumentācija.

Arī Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars norādījis - ja Saeimai būs jāpieņem lēmums par šo jautājumu, tad jāskatās, lai tas būtu tiesiski pamatots. Tāpat domā pie frakcijām nepiederošais deputāts Klāvs Olšteins - jāizvērtē argumenti, lemjot par atbalstu šādam solim.

Pats A. Lembergs, komentējot šo iespējamību, portālā ventspils.lv paudis pārliecību, ka ventspilnieki uz šādu parādību nenoskatīsies no malas. ”Tā neies cauri. Es te atgādināšu 1987. gadu, kad Ventspils ielās izgāja kādi 10 tūkstoši cilvēku. Nav tik vienkārši. Lembergu var tā vienkārši ielikt Matīsa cietumā, bet 10 tūkstošus neieliksi. Nav vietas!”

Jau vēstīts, ka pagājušajā otrdienā stājies spēkā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Sprūdža rīkojums par Ventspils mēra Lemberga atstādināšanu no amata pienākumu pildīšanas. Sprūdžs nolēmis Lembergu atstādināt, jo saņēmis no prokuratūras informāciju par iespējamo interešu konfliktu Lemberga darbībās.

Pēc Ģenerālprokuratūras sniegtās informācijas ir iegūti pierādījumi, kas apliecina - Lembergs kā Ventspils pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs laikā no 1998.gada 26.janvāra līdz 2006.gada 20.februārim ir piedalījies lēmumu pieņemšanā attiecībā uz vairāk kā 20 komersantiem, kas darbojas Ventspils pilsētā un Ventspils brīvostas teritorijā, teikts rīkojumā.

"Vienotības" politiķi šim Sprūdža solim līdz šim nebija pauduši skaidru atbalstu un norādījuši, ka šajā jautājumā ir daudz neskaidrību. "Vienotības" vadītāja Solvita Āboltiņa vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra lēmumu nosaukusi par puicisku un piebildusi, ka tas varot pat kaitēt tiesiskumam.

Reformu partijas (RP) dome Daugavpilī notikušajā sēdē vienojās izteikt atbalstu sava biedra vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža lēmumam atstādināt Aivaru Lembergu ("Latvijai un Venstpilij") no Ventspils mēra amata. RP apņēmās aicināt koalīcijas partnerus sniegt politisko atbalstu Sprūdža centieniem nodrošināt likuma un tiesiskuma ievērošanu Ventspils pašvaldībā.

Arī RP jaunieši iepriekš norādījuši, ka "Vienotības" līderu atturīgā attieksme pret Sprūdža lēmumu atstādināt Ventspils domes priekšsēdētāju Aivaru Lembergu liecinot par viņu atrašanos Lemberga ietekmē.


Написать комментарий