EM: Latvijas tautsaimniecībā saglabājas stabila izaugsme; 2012.gadā IKP pieaugums var sasniegt 5%

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Neraugoties uz to, ka kopumā Eiropas Savienībā (ES) 2012.gada pirmajā pusē izaugsme ekonomikā bijusi vāja, Latvijas tautsaimniecībā saglabājas stabila izaugsme. 2012.gada 1.pusgadā iekšzemes kopprodukts (IKP) bija par 5,9 % lielāks nekā gadu iepriekš. Kopš krīzes zemākā punkta 2009.gada 3.ceturksnī, IKP ir pieaudzis par 12,4 %, portāls “Delfi” uzzināja Ekonomikas ministrijā (EM).

EM ir sagatavojusi un publicējusi savā mājaslapā kārtējo ceturkšņa Ziņojumu par makroekonomisko situāciju valstī, kurā raksturota ārējā vide, analizēta aktuālā situācija reālajā un finanšu sektorā, aplūkotas tendences darba tirgū, iekļauta informācija par inflācijas procesiem valstī, kā arī sniegtas ekonomikas attīstības prognozes.


EM norāda, ka joprojām liela loma Latvijas tautsaimniecības attīstībā ir eksportam. Laikā, kad globālā izaugsme saglabājas nestabila, Latvijas preču eksports turpina strauji augt. Kopumā 2012.gada astoņos mēnešos, salīdzinot ar 2011.gada janvāri-augustu, preču eksporta apjomi ir pieauguši par 11,9%.

Situācija pakāpeniski uzlabojas arī iekšējā tirgū. Šī gada 1.pusgadā iekšzemes pieprasījums bija par 9,7 % lielāks nekā 2011.gada 1.pusgadā. Joprojām ievērojams pieaugums saglabājas nefinanšu investīcijām - kāpums par vairāk nekā 20 %, salīdzinot ar iepriekšējā gada 1.pusgadu. Aizvien straujāk aug arī privātais patēriņš - 1.pusgadā tas bija par 6,3 % lielāks nekā pirms gada.

Turpinās izaugsme arī apstrādes rūpniecībā. Lai arī kopējais pieprasījums ārējos tirgos ir zems, Latvijas ražotājiem palīdz krīzes laikā atgūtā konkurētspēja. Vienlaikus ražošanas apjomu kāpumu sekmē arī ekonomisko aktivitāšu palielināšanās iekšējā tirgū. Gada deviņos mēnešos saražotās produkcijas apjomi bija par 10,4 % lielāki nekā 2011.gada deviņos mēnešos.

Augošais privātais patēriņš veicina tirdzniecības pieaugumu - deviņos mēnešos, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 9,8 %. 2012.gadā saglabājas stabils kravu pārvadājumu apjomu pieaugums dzelzceļā un ostās.

Pakāpeniski uzlabojas situācija darba tirgū. 2012.gada 2.ceturksnī nodarbināto skaits sasniedza 877 tūkstošus, kas ir par 2,2 % vairāk nekā iepriekšējā gada 2.ceturksnī. Oktobra beigās reģistrētā bezdarba līmenis saruka līdz 10,7 %. Pieaug arī darba samaksa - 2012.gada 2.ceturksnī vidējā bruto darba alga bija par 3,7 % lielāka nekā 2011.gada 2.ceturksni.

Pēc pēdējos mēnešus vērojamā cenu samazinājuma, septembrī sezonālu faktoru, kā arī degvielas sadārdzināšanās rezultātā, patēriņa cenu līmenis atkal palielinājās. Septembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada septembri, patēriņa cenas augušas par 1,8 %. Tajā pašā laikā gada vidējā inflācija turpina mazināties - septembrī tā bija 2,9 %. Ekonomikas ministrija prognozē, ka gada vidējais patēriņa cenu līmenis kopumā šogad varētu sasniegt 2,3 procentus.

2012.gadā saglabājas pozitīvas tendences tautsaimniecībā, tomēr ārējās vides riski saistībā ar turpmāko situācijas attīstību eirozonā joprojām ir augsti. Palēninoties izaugsmes tempiem mūsu galvenajās tirdzniecības partnervalstīs, Latvijas eksporta pieaugums var kļūt mērenāks un tā pozitīvais efekts uz tautsaimniecību var mazināties.

Salīdzinot ar ministrijas izteiktajām prognozēm šī gada jūlija Ziņojumā par makroekonomisko situāciju valstī, šobrīd Ekonomikas ministrija IKP prognozes nav mainījusi un prognozē, ka kopumā 2012.gadā IKP pieaugums var sasniegt 5 %, savukārt 2013.gadā IKP pieaugums varētu būt 3,7%.


Написать комментарий