Premjers: publikācija par Latvijas armiju nav Igaunijas oficiālais viedoklis

foto Valsts kanceleja
foto Valsts kanceleja

Igauņu laikrakstā "Postimees" publicētos apgalvojumus par Latvijas armijas bezspēcību ir tendenciozs un neatspoguļo Igaunijas valdības viedokli, trešdien intervijā LNT raidījumam ”900 sekundes” sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

”Tā nav Igaunijas valdības pozīcija,” uzsvēra premjers, sakot, ka tas ir tikai viena eksperta viedoklis kādā no laikrakstiem. Viņš, lai gan atzina, ka nebūtu jākomentē katras avīzes raksts, piekrita aizsardzības ministra Arta Pabrika (V) teiktajam – šāds viena eksperta apgalvojums ir nepatiess un tendenciozs. Pabriks iepriekš arī bilda, ka oficiālu viedokli no kaimiņvalsts amatpersonām nav dzirdējis.


”Tas [šī publikācija] zināmā mērā liecina par to, kā igauņi komunicē par dažādiem jautājumiem,” sacīja Dombrovskis, kurš norādīja, ka Latvija vairāk kritizē sevi.

Jau vēstīts, ka igauņu laikraksts "Postimees" otrdien publicējis rakstu, kur Igaunijas drošības jautājumu eksperts Kārels Kāss apgalvojis, ka Latvija aizsardzības ziņā ir "tukša vieta".

Teorētiski, ja izraisītos militārs konflikts, ņemot vērā neeksistējošo Latvijas armiju, Igaunijai neizbēgami nāksies aizstāvēt savu dienvidu robežu, paudis Kāss. Tā uzskatot arī, piemēram, atvaļinātais Zviedrijas armijas ģenerālis Kārlis Neretnieks, kura senčos ir latvieši.

Pētījumā par Baltijas valstu aizsardzības spējām novembrī viņš rakstīja, ka Igaunija jau tagad ir galvas tiesu pārāka par pārējām valstīm un pēc dažiem gadiem šis pārākums kļūs vēl manāmāks.


Написать комментарий