Bordāns: nevajag gaidīt, ka TM atbrīvos kredītu ņēmējus no saistībām

foto balticanews.wordpress.com
foto balticanews.wordpress.com

Nevajag sagaidīt, ka Tieslietu ministrijas (TM) rosinātās izmaiņas hipotekāro kredītu izsniegšanas regulējumā atbrīvos cilvēkus no saistībām, ceturtdien intervijā Latvijas Radio sacīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (NA).

Jaunais regulējums iecerēts, lai disciplinētu gan kredītu devējus, gan to ņēmējus. Bordāns pieļāva, ja regulējums, kādu to iecerējusi TM, būtu bijis spēkā iepriekš, daļa cilvēku, kas lielo kredītu dēļ atstājuši Latviju, no valsts nebūtu aizbraukuši.

Ministrs gan sacīja, ka "tīrā veidā" nav paredzēts ieviest tā dēvēto "nolikto atslēgu principu", kad kredīta ņēmējs, nespējot norēķināties, atdod bankai ieķīlāto īpašumu.

Bordāns atzina, ka tad, ja kredīta devējs pieprasa papildus garantijas, tad tas būtu kredīta ņēmējam jāpaskaidro, lai otra puse par to var izteikt savu viedokli. Ja par prasībām rodas strīds, tad tas skatāms Patērētāju tiesību aizsardzības centrā vai tiesā un kredīta ņēmējam šādi ir iespēja tiesāties un aizstāvēt savs intereses.

Jau vēstīts, ka TM rosina izstrādāt jaunu likumu par hipotekāro kreditēšanu, lai uzlabotu kredītu ņēmēju aizsardzību pret likumu nepilnībām. Hipotekārās kreditēšanas tiesisko regulējumu kā atsevišķu nodaļu rosināts iestrādāt likumprojektā par patērētāju kreditēšanu.

TM izveidotā darba grupa secinājusi, ka hipotekārās kreditēšanas tiesiskā regulējuma nepilnības patlaban skar tikai vienu kredītņēmēju grupu - patērētājus. Visneaizsargātākie ir tie kredītņēmēji, kuri ņem aizdevumu sava vienīgā mājokļa iegādei, būvniecībai un renovācijai.


Написать комментарий