FKTK varēs sodīt finanšu piramīdas un nelicencētus tirgus dalībniekus

foto treideri.lv
foto treideri.lv

Saeima otrajā galīgajā lasījumā ceturtdien pieņēma grozījumus Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) likumā, kas piešķirs komisijai plašākas pilnvaras - uzraudzīt un arī sodīt nelicencētus tirgus dalībniekus.

FKTK jau iepriekš ir norādījusi, ka pašlaik tai nav tiesību uzraudzīt vai sodīt nelicencētus tirgus dalībniekus un, piemēram, ”MMM-2011” finanšu piramīdas ierobežošanai FKTK lūdza iesaistīties Ekonomikas policiju.


Par šo likumprojektu nobalsoja 51 deputāts, pret bija 32, bet septiņi tautas kalpi atturējās.

Līdz ar deputātu atbalstītajiem likuma grozījumiem FKTK arī būs dotas tiesības aicināt jebkuru personu sniegt tās rīcībā esošo informāciju par iespējamiem likumu pārkāpumiem.

"Piemēram, kafejnīcas viesmīlis, apkalpojot klientus, ir dzirdējis divu personu sarunu, kurā tās plāno veikt kādas manipulācijas finanšu instrumentu tirgū vai apspriež iespējamību izmantot iekšējo informāciju, lai gūtu sev labumu. Nejauši dzirdot šādu sarunu, oficiants ir kļuvis par personu, kuras paskaidrojumiem varētu būt nozīme pārkāpuma apstākļu noskaidrošanā. Ja FKTK rīcībā nonāks informācija par šādu personu, tai būs tiesības aicināt šo personu ierasties FKTK un pastāstīt dzirdēto," pausts likumprojekta anotācijā.

FKTK likums nenosaka, kādas sankcijas FKTK varēs piemērot. Tomēr ir izstrādāti jauni kritēriji, pēc kuriem FKTK padome nosaka piemērojamo sodu. Kritēriji paredz, ka komisija, pieņemot šo lēmumu, ņem vērā pārkāpuma smagumu un ilgumu, personas atbildības pakāpi, pārkāpuma rezultātā personas gūtos ienākumus un radīto zaudējumu atlīdzināšanu, personas sadarbību pārkāpuma pārbaudē, pieredzi finanšu un kapitāla tirgū, finansiālo stāvokli un iepriekš izdarītos pārkāpumus finanšu un kapitāla tirgū.

Par šiem pārkāpumiem atbilstoši Administratīvo pārkāpumu kodeksam pienākas sods. Līdz šim par to lēma Valsts ieņēmumu dienests, Valsts policija vai citas iestādes.

Par regulējamo sabiedrisko pakalpojumu sniegšanu bez sabiedrisko pakalpojumu licences vai reģistrācijas vai par sabiedrisko pakalpojumu licences nosacījumu vai vispārējās atļaujas noteikumu pārkāpšanu izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 50 līdz 500 latiem, amatpersonām — no 100 līdz 500 latiem, bet juridiskajām personām — no 200 līdz 10 000 latu.

Likuma grozījumi stāsies spēkā 1.decembrī.


Написать комментарий