Tiesa noraida Lindermana prasību pret Vīķi-Freibergu par netīkamiem izteikumiem

foto lat.gorod.lv
foto lat.gorod.lv

Bijušajai Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai par izteikumiem medijos, kuri aizskāra partijas "Par Dzimto Valodu!" līderi Vladimiru Lindermanu, nebūs jāmaksā morālā kompensācija, jo ceturtdien Rīgas Centra rajona tiesa Lindermana prasību pilnībā noraidīja.
Ne Lindermans, ne eksprezidente uz tiesu neieradās, un tiesas lemto uzklausīja vien advokāti un žurnālisti.

Latvijas Republikas tiesu spriedumus lietas dalībnieki un citi klātesošie uzklausa, stāvēdami kājās, taču Lindermana interešu aizstāvis Illarions Girss ceturtdien spriedumu noklausījās sēdēdams.

Tiesnese Sandra Meliņa prasītāja puses pārstāvim aizrādīja, ka tiesa ir jāuzrunā stāvot kājās, taču Lindermana interešu aizstāvis sacīja, ka šo tiesu neciena, tāpēc arī negrasās tās priekšā stāvēt kājās. Jurists, kurš uz sprieduma pasludināšanu bija ieradies ar oktobrēna nozīmīti pie krūtīm, tiesnesei paziņoja, ka varot viņai arī pagriezt muguru.

Pēc tiesas sēdes viņš žurnālistiem paziņoja, ka spriedumu uzskata par nelikumīgu un to pārsūdzēs.

Savukārt, eksprezidentes advokāts Romualds Vonsovičs atzina, ka savas karjeras laikā šādu attieksmi pret tiesu nekad nav redzējis. Viņš stāstīja, ka savā karjerā redzējis, kā spriedumu uztver uz nāvi notiesātie, kā to noklausās recidīvisti, bet tik klaju necieņas izrādīšanu viņš redzot pirmo reizi.

Jautāts, vai jurists par šādu attieksmi būtu pelnījis sodu, Vonsovičs atzina, ka būtu zem tiesas goda reaģēt uz šādiem izlēcieniem. Ar tiesvedības iznākumu advokāts ir apmierināts.

Lindermans tiesā vērsās, prasot no bijušās valsts galvas 5000 latu par morālā kaitējuma nodarīšanu un nepatiesu ziņu atsaukšanu. Lindermans bija nemierā par ziņu, kas izplatītas "Latvijas Avīzes" interneta portālā www.la.lv. Tiesa sākumā uzskatīja - kā atbildētājs lietā pieaicināms publikācijas autors un attiecīgais masu informācijas līdzeklis, tas ir, akciju sabiedrība "Lauku Avīze", kam atbilstoši likumam tiesa var uzlikt par pienākumu šīs ziņas atsaukt. Tiesa uzskatīja, ka eksprezidente šajā lietā var būt kā trešā persona. Tāpēc tiesa Lindermana prasību atteicās pieņemt, taču sūdzības cēlājs vērsās Rīgas apgabaltiesā, un tā atcēla Centra rajona tiesas lēmumu.

Lindermans iepriekš informēja, ka savu prasību pamato ar to, ka Vīķe-Freiberga viņu nosaukusi par "sabiedrībai bīstamu elementu un ekstrēmistu". Viņa arī medijā piebildusi: "Viņš ir ticis savulaik aizturēts ar pierādītiem aģitācijas materiāliem pret Latvijas suverenitāti."

Paziņojumā presei Lindermans iepriekš norādīja, ka šis fakts ir izdomāts. "Mani nekad nav aizturējuši ar aģitācijas materiāliem pret Latvijas suverenitāti, vēl jo vairāk – ar pierādītiem. Tādā veidā šī frāze mani diskreditē un demonizē to cilvēku acīs, kuriem Latvijas suverenitāte ir vērtība. Un arī parāda mani kā noziedznieku, kura vaina pierādīta," paziņojumā presei uzsvēra Lindermans.

Aprīlī tiesa pieņēmusi izskatīšanai Lindermana prasību arī pret Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu, kura arī Lindermanu raksturojusi kā valsts ienaidnieku. Šo lietu tiesa skatīs 2013.gada 9.septembrī.


Написать комментарий