ECB sanāksmes rezultātā Latvijai ir gan sliktas, gan labas ziņas

foto globalist.org.ua
foto globalist.org.ua

ECB vadītājs preses konferencē atzina, ka svaigākie dati norāda uz to, ka nav gaidāma eiro zonas ekonomikas veselības uzlabošanās šī gada beigās. Arī nākamajā gadā ekonomikas izaugsme solās būt vāja. Inflācija šogad vēl turēšoties virs 2% atzīmes, bet 2013. gadā tiek prognozēta pakāpeniska inflācijas došanās zem 2% atzīmes (ECB mērķis ir inflāciju iegrožot 2% robežās), norāda eksperti.

«Pēc ECB vērtējuma situācija finanšu tirgū pēc septembrī pieņemtajiem lēmumiem ir uzlabojusies. Uzlabojusies investoru uzticība, nostiprinājusies banku depozītu bāze dažās problēmu valstīs. Ir vērojamas pozitīvas tendeces attiecībā uz nosacījumiem kredītu tirgū. ECB sanāksmes rezultātā Latvijai ir gan sliktas, gan labas ziņas. Vāja ekonomikas izaugsme, kuru prognozē ECB nav laba ziņa Latvijas eksportam uz eirozonu, kas ir mūsu galvenais eksporta tirgus, bet vāja ekonomikas izaugsme un zema inflācija nozīmē arī ieilgušu zemo eiro procentu likmju periodu, kas ir laba ziņa eiro kredītiem. Tuvākajā laikā nedraud procentu maksājumu sadārdzinājums tiem, kuriem ir eiro kredīti ar mainīgām procentu likmēm (kaut arī līdz nullei nav tālu, vēl ir telpa kur kaut nedaudz procentu likmes var pazemināties),» uzskata SEB bankas finanšu tirgus pakalpojumu vadītājs Andris Lāriņš.

Db.lv jau ziņoja, ka ECB sanāksme noritēja bez pārsteigumiem. Eiro bāzes procentu likme atstāta 0,75% līmenī, bet depozītu likme saglabāta 0%. «ECB savā sanāksmē nav izskatījuši negatīvu eiro procentu likmju jautājumu. Tā kā eiro zonas banku sektorā kopumā ir naudas resursu pārpalikums (ECB depozītos vakar bija izvietoti 255,6 miljardi eiro), tad tirgus procentu likmes tiecas ECB noteiktās depozītu procentu likmes virzienā (0%). Populārā trīs mēnešu Euribor likme jau kādu brīdi ir zem 0,2% atzīmes,» piebilst A. Lāriņš.

 


Написать комментарий