Pabriks: igauņu publikācijā ir viena patiesība – par nepietiekamo aizsardzības budžetu

foto bnn-news.ru
foto bnn-news.ru

Plašu rezonansi guvusī publikācija laikrakstā "Postimees" bija tendencioza un nepatiesa, taču viena patiesība tajā ir pausta - par pārlieku zemo aizsardzības jomas budžetu Latvijā, piektdienas rītā "Latvijas Radio" atzina aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V).
Atšķirībā no Latvijas, Igaunijā aizsardzības jomas budžets atbilstoši sabiedriskajai domai ticis palielināts arī krīzes gados. Esot skaidrs, ka aizsardzības jomas budžets jāpaaugstina arī Latvijā.

Pabriks uzsvēra, ka raksta publicēšanas laiks - nedēļā, kad Latvija atzīmē Lāčplēša dienu un drīzumā - valsts svētkus, norāda uz tā tendenciozitāti. Raksts parādot cīņu starp dažādiem politiskiem spēkiem Igaunijā, trūkstot pārliecībai par izvēlēto bruņoto spēku reformu virzienu - pāreju uz profesionālo armiju, kāda jau ilgu laiku ir Latvijā.

Jau ziņots, ka igauņu laikraksts "Postimees" otrddien publicējis rakstu, kur Igaunijas drošības jautājumu eksperts Kārels Kāss apgalvojis, ka Latvija aizsardzības ziņā ir "tukša vieta".

Teorētiski, ja izraisītos militārs konflikts, ņemot vērā neeksistējošo Latvijas armiju, Igaunijai neizbēgami nāksies aizstāvēt savu dienvidu robežu, paudis Kāss. Tā uzskatot arī, piemēram, atvaļinātais Zviedrijas armijas ģenerālis Kārlis Neretnieks, kura senčos ir latvieši.

Pētījumā par Baltijas valstu aizsardzības spējām novembrī viņš rakstīja, ka Igaunija jau tagad ir galvas tiesu pārāka par pārējām valstīm un pēc dažiem gadiem šis pārākums kļūs vēl manāmāks.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) izteicies, ka šis raksts neatspoguļo Igaunijas valdības pozīciju aizsardzības jautājumos.


Написать комментарий