Pabriks: kibertelpā ar aizsardzību vien ir par maz; ir jābūt spējīgiem uzbrukt

foto statuspress.com.ua
foto statuspress.com.ua

Latvijai šobrīd pastāv trīs galveni draudi – kiberdraudi, enerģētika un tādi draudi, kas nāk no informācijas telpas, sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Sarunā ar Latvijas Radio, ministrs sacīja, ka katru dienu, nedēļu palielinās uzbrukumi datoriem un datorsistēmām. Uzbrukumi ir spējīgi sagraut jebkuru valsti bez karaspēka iebrukuma.

Ministrs norādīja, ka kiberdraudu gadījumā nevar visu laiku būvēt ugunsmūrus, bet gan jādomā arī par uzbrukumu. «Par to varbūt politiķi un eksperti nevēlas atklāti runāt, bet īstenībā – kibertelpā ar aizsardzību vien ir par maz. Ir jābūt spējīgiem uzbrukt, jo labākā aizsardzība ir uzbrukums,» sacīja A. Pabriks.

Savukārt informācijas telpā patlaban notiekot karš par viedokļiem, ietekmi un cilvēku  prātiem. Līdzīgus rakstus, kā nesen Igaunijas laikrakstā Postimees nopublicētais, kurā apšaubītas Latvijas armijas kaujasspējas, var uzskatīt par šāda informācijas kara sastāvaļām, sacīja A. Pabriks.

Ministrs norādīja, ka to nevar ignorēt un ir divi veidi, kā cīnīties informācijas telpā – ierobežojot kaut ko, taču ar to nevar pārāk tālu tikt, un veikt uzbrukuma stratēģijas.

«Ja mēs redzam, ka informācijas telpā dominē avīzes, žurnālisti, televīzijas programmas, kas mūsu sabiedrības viedoklim un valsts turpinātībai nav draudzīgas, tad acīmredzot mums ir jāmēģina palīdzēt rast arī tādiem medijiem vietu, kuri ir draudzīgi. Valsts turpinātība nav atkarīga no tanku daudzuma, bet gan no cilvēku attieksmes pret sevi, pret savu sabiedrību un valsti ,» sacīja A. Pabriks.

Db.lv jau vēstīja, ka Igaunijas laikrakstam Postimees Igaunijas drošības jautājumu eksperts Kārels Kāss apgalvoja, ka Latvijas bruņotie spēki nav gatavi cīņai, norādot, ka Igaunijas dienvidu robeža ir neaizsargāta.

Aizsardzības ministrs LNT raidījumā 900 sekundes tomēr norādīja, ka neskatoties uz to, ka Latvijā aizsardzības budžets krīzes laikā tika samazināts, kamēr Igaunijā tas netika mainīts, daudzās jomās par mazāku naudu esam sasnieguši vairāk nekā igauņi.


Написать комментарий