Grieķija izcīna papildus divus gadus

foto gazetavv.com
foto gazetavv.com

Eirozonas finanšu ministri piekrituši par diviem gadiem pagarināt Grieķijas starptautiskā aizdevuma programmu, lai parādu nomocītā valsts spētu sasniegt budžeta deficīta mērķus.

Iepriekš Grieķija apmaiņā pret starptautisko palīdzību līdz 2020. gadam bija apņēmusies valsts parādu samazināt līdz 120% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Tomēr valsti piemeklēja negaidīti spēcīga recesija un Grieķija lūdza šo termiņu pagarināt. Eirozonas finanšu ministri nolēmuši šo lēmumu atbalstīt un Grieķijai piešķirt valsts parāda samazināšanas termiņa pagarinājumu līdz 2022. gadam.

Kļuvis zināms, ka Grieķijai būs nepieciešami papildus 32,6 miljardi eiro. Lēmuma pieņemšana par šāda papildus finansējuma piešķiršanu atlikta līdz 20. novembrim, vēsta Euobserver. Tāpat nav skaidrības, vai pagarinātajā Grieķijas aizdevuma programmā piedalīsies Starptautiskais Valūtas fonds (SVF), kura vadītāja Kristīne Lagarde norādījusi, ka fonds joprojām uzskata, ka grieķiem savu parādu jāsavalda līdz 2020. gadam.

SVF jau iepriekš paudis uzskatu, ka Grieķijas parāda problēmas iespējams risināt, veicot vēl vienu parādu norakstīšanu. Tam iebilst eirozonas valstis. SVF un eirozonai ir arī jāvienojas par aizdevuma kārtējā maksājuma piešķiršanu Grieķijai, bez kura valstij nauda varētu beigties novembra vidū.

Aizkavēšanās ar naudas piešķiršanu Grieķijai notiek, neskatoties uz valsts pieņemto 2013. gada budžetu, kurā iekļauti jauni taupības pasākumi, kas bija priekšnoteikums, lai Atēnu starptautiskie partneri turpinātu finansēt parādu kalna nospiesto valsti.

Paredzēts, ka nākamajā gadā Grieķijas ekonomika samazināsies par 4,5%, bet valsts parāds pieaugs līdz 189% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Savukārt Grieķijas budžeta deficīts nākamgad plānots 5,2% apmērā, kas ir samazinājums, salīdzinot ar 6,6% šogad.


Написать комментарий