Lembergs par Sprūdžu sūdzas Dombrovskim; prasa vērtēt atbilstību amatam

foto lat.gorod.lv
foto lat.gorod.lv

Aivars Lembergs trešdien nosūtījis Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V) sūdzību, aicinot izvērtēt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) rīcību, jo ministrs “sistemātiski” neatbild uz Ventspils domes priekšsēdētāja iesniegumiem.

Kā medijiem izplatītā paziņojumā informē Lembergs, viņš aicina premjeru "izvairoties no jebkādām politiskajām simpātijām vai antipātijām" nodrošināt viņa pamattiesību ievērošanu un uzdot Sprūdžam atbildēt uz diviem Lemberga iesniegumiem, kā arī izvērtēt prettiesisko Sprūdža neatbildēšanu uz iesniegumiem, izvērtēt ministra atbilstību ieņemamajam vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatam, uzdot ministram steidzami - līdz šī gada 16.novembrim - sagatavot atbildes uz iesniegumiem, lai Lembergs varētu pret Sprūdžu vērsties tiesā.


Tāpat lūgts izvērtēt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā iesniegumu aprites organizācijas atbilstību normatīvo tiesību aktu prasībām un pieņemt lēmumu par tās darbības nepieciešamajiem uzlabojumiem, par to informējot Lembergu.

"Sprūdžs ar savu rīcību klaji ignorē cilvēka pamattiesības un nihilistiski attiecas pret valsts pārvaldes darbības principiem, pieļaujot sistemātiskus pārkāpumus, kas saistīti ar savlaicīgu atbilžu nesniegšanu uz viņam nosūtītajiem iesniegumiem," uzskata Lembergs.

Viņa vērtējumā, ikvienam ir tiesības likumā paredzētajā veidā vērsties valsts iestādē ar iesniegumiem un saņemt atbildi pēc būtības. Savukārt atbilstoši Eiropas Savienības pamattiesību hartas 41.panta (tiesības uz labu pārvaldību) pirmajai daļai ikvienai personai ir tiesības uz objektīvu, godīgu un pieņemamā termiņā veiktu jautājumu izskatīšanu.

Lembergs uzskata, ka Ministru prezidents ir augstākā valsts pārvaldes amatpersona, kuras kompetencē ietilpst gan politiskas, gan administratīvas pilnvaras. Īstenojot minētās pilnvaras, Ministru prezidentam ir tiesības pārņemt un veikt jebkura ministra kompetenci, kā arī pieprasīt ministram nodrošināt Latvijas Republikas Satversmes un Eiropas Cilvēktiesību hartas ievērošanu.

Kā ziņots, 23.oktobrī oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" tika publicēts Sprūdža rīkojums par Lemberga atstādināšanu. Vairāku lappušu garumā arī ir aprakstīti juridiskie argumenti šādam lēmumam.

Publicētajā rīkojumā minēts, ka atbilstoši likumam Par pašvaldībām ministrs atstādina Lembergu no Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas par vairākiem pieļautajiem normatīvo aktu pārkāpumiem.

Lembergs joprojām uzskata, ka ministram nav tiesību atstādināt viņu no amata un ka Sprūdža rīkojums esot nevis par viņa atstādināšanu no amata, bet gan no amata pienākumu izpildes.


Написать комментарий