Rēzeknes goda pilsone 2012. gadā – Olga Afanasjeva

foto latgale.lv
foto latgale.lv

Rēzeknes pilsētas dome, izskatot četras šogad pieteiktās goda pilsoņu kandidatūras, izvēlējās Olgu Afanasjevu, kura rēzekniešiem vairāk ir pazīstama kā dzejniece un literāri-mākslinieciskā almanaha „Rēzekne” veidotāja Olga Orsa, informē rēzeknes pilsētas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Olga Afanasjeva dzimusi Rēzeknes novadā, Mākoņkalna pagasta Lipuškos, Liepājas pedagoģiskajā institūtā ieguvusi specialitātes „Sākumskolas skolotājs” un „Bērnu psiholoģija, logopēds”. Strādāja Mākoņkalna astoņgadīgajā skolā par krievu valodas un literatūras skolotāju, bet kopš 1972. gada dzīvo un strādā Rēzeknē. Darba gaitas šeit viņa uzsāka toreiz vēl tikko uzbūvētajā bērnudārzā Nr. 3 (pašreizējā PII „Namiņš”), kur nostrādāja 9 gadus. Jau tolaik Olga Afanasjeva bija atzīta un atzinīgi novērtēta sabiedriskā darbiniece, viņas fotogrāfija pat atradās uz pilsētas Goda plāksnes, kas tolaik bija ļoti augsta atzinības pakāpe. Tagad viņa ir Rēzeknes novada domes sekretāres amatā.

Olgas Afanasjevas lielākais nopelns ir Rēzeknes un Latgales vārda popularizēšana pasaulē ar dzeju, un ne tikai savu (izdoti astoņi viņas dzejas un prozas krājumi). Šogad ir nācis klajā jau piecpadsmitais dzejas almanahs „Rēzekne”, kurā publicēti galvenokārt Rēzeknes autoru dzejas un prozas darbi latviešu, latgaliešu un krievu valodās. Almanahs ir izplatīts visā pasaulē un atrodams daudzās pasaules valstīs, tostarp arī lielākajā Krievijas publiskajā bibliotēkā – Krievijas valsts bibliotēkā Maskavā.

Lielākā daļa no almanahā publicētajiem darbiem ir veltīti Rēzeknei, Latgalei, Latgales dabai un cilvēkiem. Tiek publicēti ne tikai oriģināldarbi, bet arī latgaliešu dzejnieku  dzejas tulkojumi krievu valodā, kas savukārt palīdz kaimiņvalstu iedzīvotājiem labāk izprast Latgales sirdi Rēzekni, vairāk izzināt mūsu pilsētu, tās skaisto dabu, vēsturi, cilvēku attiecības. Olga Afanasjeva pati veic nākamā almanaha materiālu atlasi, kā galveno vērtējot dzejas vai prozas darba garīgo vērtību, literāro skanējumu, piesaisti savai pilsētai, savai Latgalei un tās ļaudīm. Tas ir viņas brīvprātīgais sirdsdarbs savas pilsētas labā. Un ir jāatzīst, ka Olgas Orsas darbība šajā jomā ir izcila, par ko liecina daudzās pozitīvās atsauksmes par Rēzekni kā dzejas, kultūras un integrētas sabiedrības pilsētu, kuras almanaha sastādītāja saņem no almanaha lasītājiem daudzās pasaules valstīs. Kā teic pati Olga: „Esmu nākusi šinī pasaulē un arī aiziešu tāpat, kā visi citi, bet almanahs „Rēzekne” būs mūžīgs. Un tas man ir vissvarīgākais.”


Написать комментарий