Premjers cer uz jaunu lappusi valsts spējā atbildīgi pārvaldīt savas finanses

foto Valsts kanceleja
foto Valsts kanceleja

Premjers Valdis Dombrovskis (V) cer, ka nākamā gada valsts budžets iezīmēs jaunu lapaspusi valsts turpmākajā spējā atbildīgi pārvaldīt savas finanses, ceturtdien uzrunā Saeimā norādīja valdības vadītājs.

"Šis ir pirmais budžets pēc četru gadu pārtraukuma, kuru mēs veidojam bez starptautisko aizdevēju kontroles. Šis ir arī pirmais budžets pēc četru gadu pārtraukuma, kas paredz papildus līdzekļus prioritārajiem pasākumiem. Ir svarīgi nodrošināt, lai tas būtu līdzsvarots un ilgtspējīgs. Ceru, ka šis budžets iezīmēs jaunu lapaspusi mūsu valsts spējā atbildīgi pārvaldīt savas finanses. Valsts attīstība ir iespējama, balstoties uz stabiliem pamatiem un 2013.gada valsts budžets kalpos par šādu stabilu pamatu. Tāpēc to ar pilnu atbildību var saukt par Latvijas attīstības budžetu," uzrunājot Saeimu sacīja premjers.

Viņš atgādināja, ka jaunākie makroekonomikas dati parāda, ka šī gada 3.ceturksnī iekšzemes kopprodukts (IKP) ir pieaudzis par 5,3%, tādējādi Latvijai saglabājot līderpozīcijas kā visstraujāk augošai ES ekonomikai.

"Var droši prognozēt, ka šī gada IKP pieauguma prognoze - 4%, tika pārsniegta, ekonomikai pieaugot par 4,5%-5%. Stabilā ekonomikas izaugsme atspoguļojas arī nodokļu ieņēmumu pieaugumā. Gan septembrī, gan oktobrī nodokļu ieņēmumu plāns ir pārpildīts. Attiecīgi, nākošā gada PVN ieņēmumu prognoze ir paaugstināta par 10 milj. latu. Esam ņēmuši vērā arī Latvijas Bankas peļņas prognozes korekciju, palielinot plānotos Latvijas Bankas maksājumus budžetā par 6,5 miljoniem latu," sacīja Dombrovskis.

Valdības īstenotā stingrā fiskālā politika un budžeta deficīta samazināšana ir atjaunojusi finanšu tirgu uzticību Latvijai. Turpina samazināties procentu likmes, ko maksājam par valsts parāda apkalpošanu un pēdējo nedēļu laikā veselas divas kredītreitingu aģentūras – "S&P" un "Fitch" ir paziņojušas par Latvijas kredītreitinga paaugstināšanu, uzrunā atgādināja premjers.

Prognozes liecinot, ka šī gada budžeta deficīts varētu būt par vairākām procentpunktu desmitdaļām mazāks, nekā pašreiz plānotie 1,9% no IKP. Visi šie faktori kopā ir ļāvuši par 5,5 miljoniem latu samazināt nākošā gada valsts parāda apkalpošanas izdevumu prognozi.

"Runājot par IKP pieaugumu, par pozitīvajiem ražošanas un eksporta rādītājiem, par to, ka Latvija ir straujāk augošā ES ekonomika, nereti nākas dzirdēt arī kritiku. Sak, tie ir ļoti labi skaitļi, bet kad tas viss atspoguļosies arī iedzīvotāju maciņos? Domāju, ka būtiskākais kritērijs šajā gadījumā ir algu pieaugums. Un šeit jau divus gadus pēc kārtas ir vērojams pakāpenisks, bet stabils pieaugums," sacīja Dombrovskis.

Uzrunājot Saeimu viņš arī atgādināja, ka valsts ekonomiskās attīstības svarīgs priekšnoteikums ir finanšu stabilitāte. Tāpēc papildus piešķīrumi budžeta 2.lasījumam ir bijuši, saglabājot nosprausto budžeta deficīta mērķi – 1,4% no IKP (pēc ESA95 metodikas). Ņemot vērā, ka uz budžeta 2.lasījumu ir iesniegti ļoti daudzi priekšlikumi, kuru kopējā negatīvā fiskālā ietekme ir mērāma simtos miljonos latu, premjers aicināja deputātus atbildīgi vērtēt iesniegtos priekšlikumus, atturoties no kārdinājuma kārtējo reizi dalīt neesošu naudu.

Kā ziņots, Saeima ceturtdien lemj par 2013.gada valsts budžeta pieņemšanu.


Написать комментарий