Jeļena Kuranova: Esmu droša, ka Saskaņas skola varētu kļūt par vidusskolu 1

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Vairākas dienas Daugavpilī tiek runāts par divu pamatskolu – Saskaņas un Vienības – iespējamu apvienošanu. Baumas nav bez pamata, jo šāda veida ideja nesen radusies pilsētas Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldē. Tiesa, pagaidām tā ir ieceres stadijā.

Portāls Gorod.lv griezās pēc minētās idejas komentāriem pie Saskaņas pamatskolas skolēna mātes un mūsu portāla mediju direktores Jeļenas Kuranovas: „Mans bērns šobrīd mācās Saskaņas pamatskolā un man kā vecākam ir ar ko salīdzināt. Man ir priekšstats par 3.vidusskolu, 5.pamatskolu. Sakarā ar Saskaņas pamatskolu teikšu, ka es un mans bērns, beidzot, saskārāmies ar patiesu pedagoģiskā kolektīva ieinteresētību ne tikai skolēnu atzīmēs, bet arī labā emocionālajā stāvoklī.

Šajā skolā neviens vecākam nesaka, ka tas ir mans uzdevums – iemācīt bērnam skaisti un pareizi rakstīt, risināt uzdevumus, mācīties ar bērnu svešvalodas, skolotāju vietā labot kļūdas burtnīcās. Tieši otrādi, es redzu, ka skolas pedagogi cenšas sniegt kvalitatīvas zināšanas, uztraucas par katru bērnu, un viņu darba rezultāti ir acīmredzami.

Esmu droša, ka Saskaņas pamatskola varētu pretendēt uz vidusskolas statusu, jo tā demonstrē lieliskus rezultātus, kas padara to par prestižu skolu. Vairāk nekā desmit gadus Saskaņas pamatskola ir valsts labāko skolu sarakstā, tās matemātikas skolotāja tika atzīta par labāko pagājušā gada Latvijas skolotāju, bet 2012.gadā pamatskola saņēma balvu „Lielā Pūce”, uzrādot labākos rezultātus valsts pamatskolu vidū. Starp citu, mūsu skolas konkurenti par labākas pamatskolas titulu un šo balvu bija 130 valsts izglītības iestādes. Pirms dažiem gadiem pamatskola bija ieguvusi Ekoskolas titulu un Zaļo karogu. Pamatskolas audzēkņi uzrāda lieliskus rezultātus un kļūst par dažādu olimpiāžu, konkursu, konferenču laureātiem. Tāpēc mani nepārsteidz, ka saskaņas pamatskola ir pieprasīta.

Izglītības pārvaldes dati liecina, ka šobrīd mūsu skola ir gandrīz pārpildīta, ko nevarētu teikt par citām pilsētas skolām. Ar tik lielu pieprasījumu var lepoties tikai Krievu vidusskola-licejs un J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzija. Protams, situāciju ietekmē arī demogrāfiskā situācija, kuras rezultātā krasi samazinās skolēnu skaits. Piemēram, Vienības pamatskolā varētu mācīties ap 600 skolēniem, bet reāli tur mācās ne vairāk par 400.

Godīgi sakot, man nav saprotamas pilsētas izglītības jomas vadītāju domas par tik veiksmīgas Saskaņas pamatskolas izformēšanu vai apvienošanu. Mēs dzīvojam kapitālisma apstākļos, kad pieprasījums rada piedāvājumu, un, ja šī skola ir pieprasīta, jāizdara viss iespējamais un pat neiespējamais, lai tā varētu arī turpmāk attīstīties, paplašināties un sniegt skolēniem kvalitatīvas zināšanas, kuras viņi pēc tam papildinās labākajās pilsētas vidusskolās.

Var iebilst, ka Vienības pamatskolā mācības notiek latviešu valodā, bet arī Saskaņas pamatskola ir nevis bilingvālā, bet latviešu mācībvalodas skola, un starpbrīžos šeit var dzirdēt latviešu valodu daudz biežāk, nekā citās skolās. Tas ir gan krievvalodīgo, gan latviešu bērnu integrācijas spilgts piemērs.

Pat ja manas bažas kādam liekas priekšlaicīgas, uzskatu, ka labāk ir nepieļaut situācijas turpmāko attīstību, nekā vēlāk saskarties ar ne visai prātīgas politikas sekām. Tāpēc es kā skolēna māte aicinu visus vecākus aizstāvēt mūsu Saskaņas pamatskolu, lai Daugavpils izglītības nozares vadītāji neplānotu iespējamu apvienošanu, kuras rezultātā skola tiks likvidēta, un censties, lai skolai tiktu piešķirts vidusskolas statuss. Tas pasargās mūsu bērnus no psiholoģiskā diskomforta, kas rodas pēc deviņu klašu beigšanas un nepieciešamības iejusties jaunajā kolektīvā. Es ļoti labi zinu, cik tas ir grūti”.


Написать комментарий

Nevis Saskaņas skola, bet Zatlera reformu skola!