PSRS okupācijas zaudējumu aprēķināšanas komisija atsāks darbu

foto  RT
foto RT

Saeimas deputāti ceturtdien nolēma nākamajā gadā piešķirt 10 000 latu, lai atjaunotu PSRS okupācijas zaudējumu aprēķināšanai izveidotās komisijas darbību.

Uz šīs komisijas darba atjaunošanu uzstāja Latvijas Okupācijas izpētes biedrība, ko izveidoja pēc komisijas darba pārtraukšanas 2009.gadā. Biedrības vadītāja Ruta Pazdere portālam "Delfi" pastāstīja, ka PSRS okupācijas zaudējumu aprēķināšanai izveidotā komisija darbojās līdz 2009.gadam, taču krīzes dēļ tās darbību vairs nefinansēja.

Iepriekš arī tieslietu ministrs Jānis Bordāns (NA) izteicies, ka šī komisija juridiski ir tiesīga atsākt savu darbību, un tās darbības atsākšanai nav nepieciešami milzīgi līdzekļi.

Šo komisiju izveidoja 2005.gadā. Tās uzdevumu lokā bija noteikt PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma upuru skaitu, masu kapu vietas, apkopotu visu informāciju par represijām, masveida deportācijām un aprēķinātu zaudējumus, kas padomju laikā nodarīti Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem.

Tāpat saskaņā ar Saeimas lēmumu valdībai uzdots noslēgt Latvijas un Krievijas nolīgumu, kas noteiktu savstarpējās saistības materiālo izdevumu segšanā, kā arī palīdzības sniegšanā pārceļotājiem, tāpat arī viņu ģimenēm, kas pārceļas uz savu vēsturisko vai etnisko dzimteni.

Tāpat 2005.gada Saeimas lēmums paredzēja "joprojām uzturēt prasības pret Krieviju par okupācijas rezultātā Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu un visu no Latvijas izvesto arhīvu materiālu, arī Latvijas PSR Valsts drošības komitejas arhīvu materiālu atdošanu Latvijai.


Написать комментарий