Argentīnas cukura magnāts apsūdzēts cilvēku nolaupīšanā

foto ehow.com
foto ehow.com

Argentīnas cukura magnāts Karloss Blakviers ir apsūdzēts par līdzdalību nelikumīgā cilvēku nolaupīšanā militārās varas laikā 1976. gadā. 85 gadus vecais cukura ražošanas kompānijas īpašnieks savu vainu noliedz, vēsta raidsabiedrība BBC. 

Blakvieru tur aizdomās par piedalīšanos 1976. gada “Aptumšošanas naktī” Huhujas reģionā valsts ziemeļos, kad policija atslēdza elektrību un tumsas aizsegā nolaupīja aizdomās turētos kreisā spārna aktīvistus.

Seno notikumu aculiecinieki stāsta, ka daudzi sagūstītie aizvesti ar Blakvieram piederošās kompānijas “Ledesma” furgoniem. Tiesnesis Fernando Luis Povina norāda, ka cukura kompānijas īpašnieks ir “galvenais dalībnieks 29 nelikumīgas aizturēšanas gadījumos”. Šajos noziegumos ir apsūdzēts arī Alberto Lemos, kurš tajā laikā vadīja Blakviera uzņēmumu.

1976. gadā no 20. līdz 27. jūlijam policija nelikumīgi aizturēja aptuveni 400 studentus, strādniekus un aktīvistus, kurus turēja aizdomās par kreisā spārna aktīvistu ideju atbalstīšanu.

Vairumā gadījumu cilvēki aizvesti no savām mājām brīžos, kad bijusi atslēgta elektrība. Strāvas atslēgšanas nodrošināšanā tur aizdomās uzņēmumu, kurš kontrolēja reģiona elektrotīklus. Daļa upuru aizvesti ar “Ledesma” autofurgoniem, stāsta nolaupīto radinieki.

Savukārt paši aizturētie stāsta, ka ir nopratināti un spīdzināti “Ledesma” kompānijas telpās.

Daļa aizturēto atbrīvoti pēc dažām dienām, bet citi gadiem turēti nelegālos cietumos. 30 cilvēki joprojām ir pazuduši. Domājams, ka viņi ir nogalināti, vēsta BBC.

Septiņos Argentīnas militārās pārvaldes gados (1976. – 1983.) valstī ir nolaupīti, spīdzināti un nogalināti aptuveni 30 000 cilvēku, norāda BBC.


Написать комментарий