Japānas premjers atlaiž parlamentu

foto youpai.org
foto youpai.org

Japānas premjers Josihiko Noda piektdien paziņojis par parlamenta apakšpalātas atlaišanu, vēsta ārvalstu mediji.

Sagaidāms, ka tuvākajā laikā tiks izsludināta priekšvēlēšanu kampaņas sākšanās. Pirmstermiņa apakšpalātas vēlēšanas paredzētas 16. decembrī, vēsta aģentūra "RIA Novosti". Iedzīvotāju aptaujas liecina, ka vēlēšanās uzvarēs opozīcijā esošā Liberāldemokrātiskā partija.

Atlaistās parlamenta apakšpalātas deputātus ievēlēja 2009. gada augustā, kad pirmo reizi 50 gados pārliecinoši uzvarēja opozīcijas Demokrātiskā partija, sakaujot ilgi valdījušos liberāldemokrātus.

Tomēr demokrātu valdībai drīz vien nācās pilnībā vai daļēji atteikties no saviem priekšvēlēšanu solījumiem, kā rezultātā trīs gadu laikā nomainījās trīs premjeri, partijā notika šķelšanās, bet partijas popularitātes reitings nokritās zem kritiskās 20% atzīmes.

Nopietns pārbaudījums valdībai bija 2011. gada martā notikusī zemestrīce un avārija Fukušimas atomelektrostacijā (AES).

Pagājušā gada septembrī demokrātu valdība premjera Nodas vadībā bija spiesta paaugstināt nodokļus, kas noveda pie partijas šķelšanās – to pameta aptuveni 50 deputāti, to skaitā arī ietekmīgais politiķis Itiro Odzava.

Politiskās krīzes iespaidā Noda solīja atlaist parlamenta apakšpalātu un pasludināt ārkārtas vēlēšanas. Opozīcija uzstāja, lai tās notiktu līdz gada beigām. Tomēr demokrātu partijā ir daudz pretinieku pirmstermiņa vēlēšanām, jo popularitātes krituma dēļ partijai draud smaga sakāve.


Написать комментарий