Eiropā ierobežos piekļuvi sprāgstvielu izgatavošanas materiāliem

foto totalsupply.com.au
foto totalsupply.com.au

Eiropas Parlaments (EP) otrdien pieņēmis jaunu regulu, kas ierobežos plašas sabiedrības piekļuvi noteiktām augsta riska ķīmiskām vielām. Turpmāk būs vajadzīgas atļaujas, lai iegādātos potenciāli bīstamas ķīmiskās vielas augstā koncentrācijā, portālu “Delfi” informēja EP pārstāvji.

Teroristu organizētos uzbrukumos, piemēram, pagājušogad Norvēģijā, bieži tikušas lietotas sprāgstvielas, kas pagatavotas mājas apstākļos, izmantojot, piemēram, augsnes mēslošanas līdzekļus vai peldbaseinu tīrīšanas tabletes, kas pašlaik brīvi iegādājamas ikvienam iedzīvotājam.

Lai gan vairākas ES dalībvalstis jau ierobežo piekļuvi minētajām ķīmiskajām vielām, tā dēvētajiem "prekursoriem", tomēr citās dalībvalstīs tās ir brīvi pieejamas. Jauno noteikumu galvenais mērķis ir nepieļaut privātpersonu piekļuvi augsta riska ķīmiskajām vielām tādā apjomā, ka no tām varētu mājas apstākļos pagatavot sprāgstvielas.

Tāpat regulas pielikumā uzskaitīti produkti, kas satur augstas koncentrācijas ķīmiskās vielas. Tos turpmāk varēs iegādāties vienīgi tie iedzīvotāji, kas spēs ar dokumentiem apliecināt to likumīgi lietošanu. 

Iedzīvotājiem joprojām nebūs vajadzīga atļauja, lai iegādātos zemas koncentrācijas ķīmiskās vielas, ko lieto peldbaseinu tīrīšanai vai augsnes bagātināšanai - ūdeņraža peroksīdu, nitrometānu un slāpekļskābi. Tomēr pārdevējiem būs jāreģistrē ikviens šāds pārdošanas darījums.

Dažus produktus, kas satur iespējami riskantas ķīmiskās vielas, kurām nav iespējams noteikt koncentrācijas ierobežojumus, arī turpmāk pārdos bez ierobežojumiem, tomēr to pārdošanu rūpīgāk uzraudzīs, jo jaunā regula uzliek pienākumu vairumtirgotājiem un mazumtirgotājiem ziņot par "aizdomīgiem darījumiem", piemēram, ja pircējs vēlas iegādāties neparasti lielu vielu apjomu, kā arī par pazušanas gadījumiem un zādzībām.

Jaunā regula gan vēl oficiāli jāapstiprina Eiropas Padomē. Dalībvalstīm būs 18 mēneši, lai to piemērotu. 

EP deputāti pieņēma regulu ar 595 balsīm par, 12 pret un 14 deputāti balsojumā atturējās.


Написать комментарий