60 gadu jubileju svin aktieris Voldemārs Šoriņš

foto Mango
foto Mango

60 gadu jubileju sestdien svin Nacionālā teātra aktieris un režisors Voldemārs Šoriņš, informē Latvijas Nacionālais teātris.

Šoriņš bija no tiem iesācējiem aktieriem, kurus uz Nacionālā teātra skatuves pārbaudīja ar Rūdolfa Blaumaņa patiesības un arī spēles prieka mērauklu "Skroderdienās Silmačos" . Un tā no 1975.gada līdz pat 1993.gadam viņa stipri garumā padevušais, delverīgais pusauga skroderzellis Rūdis sajūsmināja skatītājus. Taču ne mazāku atsaucību guva arī viņa kopā ar kursabiedru Jāni Kaijaku veidotās muzikālās Ojāra Vācieša dumpinieciskās dzejas "Klavierkoncerts" interpretācijas - kā īpaši nozīmīga uzruna septiņdesmito gadu jaunatnei.

Jaunā aktiera vīrišķīgais šarms un temperaments, kā arī pirmajā nozīmīgajā lomā - Rūdī izpaudušās raksturotāja dotības apliecināja, ka teātris ieguvis interesantu, azartisku, pie tam dziedošu mākslinieku ar plašu radošo spēju diapazonu. Te viņš bija aizrautīgs mīlētājs /Eudženio E. Skarpetas "Skrandaiņu un augstmaņi", Edvīns J. Jurkāna "Kolibri", Atis A. Brigaderes "Kad sievas spēkojas", Laimonis Aspazijas "Vaidelote"/, te pavisam citas nošķiras tips kā R. Blaumaņa Vīskrelis /"Ugunī"/, 3. runas vīrs /br. Kaudzīšu "Mērnieku laikos"/ vai Šipučins /A. Čehova "Raibie stāsti"/ un Ansonu Mārtiņš /A. Upīša "Zaļajā zemē"/ . Un kur tad pēdējo gadu "Latgolas" Pīters, tik omulīgs, savā pieticībā dzīvi garšīgi dzīvojošais...

Paša aktiera labsirdīgā, vieglā ironija iekrāsoja viņa vēlāko brieduma gadu komiskās lomas Billiju /Dž. Allenas "Četrdesmit karātu" vai dr. Higinsu / F. Lou un A. Dž. Lernera "Mana skaistā lēdija"/, ar ātrrunas kaskādēm žilbinošo Kleantu /Moljēra "Tartifs"/ vai U. Vidmera vienu no "topdogiem". Izkoptais vokāls un muzikalitāte ir sava veida garants teātra muzikālajos iestudējumos.

No iespējamās ieslīgšanass rutīnā un "šoriņiskās" atpazīstamības, ko tā veicināja skatītāju jūsma, aktieri "izsita" traģiskais, ironiski smeldzīgais, sava laika "liekais cilvēks" Merkucio / V. Šekspīra "Romeo un Džuljeta"/, kam sekoja intelektuālais Dakteris P. Pētersona drāmā "Meteors". Un kā saka, reiz izjutis šādu tēlu atklāsmes garšu, viņš "metas" personības noslēpuma izzināšanā. Un kaut gan viņa meistarības latiņa ir pacelta augstu, aktieri joprojām bieži izmanto uniformētu, spožu pavedēju lomās - kņazs Zvezdičs /M. Ļermontova "Maskarāde"/, Lotārs /P. Pētersona "Tikai muzikants"/, Klavarošs /A. De Misē "Svečturis"/. Taču tiem līdzās top psiholoģiski izstrādātie, vīrišķigas smeldzes un cēlāku mērķu vārdā atsacīties spējīgie Gotfrīds Lencs /Ē. M. Remarka "Trīs draugi"/, "Skroderdienu" Dūdars , Moriss /M. Zīverta "Cilvēks grib dzīvot"/, Jūlijs Vinterhaltens /Č. N. Hantera "Mēness ūdeņu"/, Veļikatovs / A. Ostrovska "Talanti un pielūdzēji"/, viens no jaunākajiem viņa tēliem Aleksis /"L. Stumbres Mī...mālēt"/ ... Un ko lai saka par viņa traģisko savā nolemtībā un misijas apziņā Trimdas Ulmani - tik jaudīgo tēlu Z. Liepiņa un K. Dimitera "Vadonī"!

Savus radošos spēkus izmēģinājis arī režijas laukā. Deviņdesmiajos gados kā ārpusplāna iestudējumi Aktieru zālē sadarbībā ar Zigurdu Neimani tapuši I. Bergmaņa "Laulības dzīves ainas" un Dž. Patrika "Augstākā baušļa" iestudējumi. Tiem seko nu jau vienpersoniskie - D. Patrika "Dīvainā misis Sevidža", A. Čaka "Patriektā sirds" un R. Blaumaņa "Ugunī".

Taču abu bijušo kursa biedru tandēms ir bijis gana stiprs un laika pārbaudi izturējis- kopā turpināta LNT tradīcija Līgo vakarā Druvienas kompleksā sarīkot "Skroderdienu Silmačos" izrādi vai kādu citu "tautisku gabalu" Latvijas brīvdabas estrādēs.

V. Šoriņš ar Z. Neimani sevi ierakstījuši arī Latvijas TV seriālu iestudējumu vēsturē kā šī šobrīd tik iecienītā žanra aizsācēji ar vairāku gadu garumā iemīļoto "Dzīvokli".

Un kur tad vēl viņa mīlestības darbs Ziemassvētku rūķu Tirmantiņa un Tarmantiņa tandēmā ar Jāni Skani...

Kāda jauka sakritība- šīs sezonas jubilāri savas nozīmīgās gadskārtas sagaida ar jauniem darbiem uz sava teātra skatuves - Voldemārs Šoriņš ar tikpat dāsnu un humora pilnu miljonāra Toblera lomu Ē. Kestnera pasakā pieaugušajiem "Trīs vīri kurortā" kāda ir arī paša radošā biogrāfija un cilvēciskais satvars.


Написать комментарий