FKTK ļauj 'Latvenergo' emitēt obligācijas par 50 miljoniem latu

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome trešdien atļāvusi AS ''Latvenergo'' emitēt obligācijas 50 miljonu latu apmērā un iekļaut tās "Nasdaq OMX Baltijas biržas" Parāda vērtspapīru sarakstā, portālu "Delfi" informēja FKTK sabiedrisko attiecību speciāliste Marija Makareviča.

Obligācijas plānots emitēt gan eiro, gan latos vairāku atsevišķu emisiju veidā. Vērtspapīru apgrozības termiņš plānots no pieciem līdz septiņiem gadiem un arī cits – ne īsāks par vienu gadu. Piedāvājumu paredzēts izteikt ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā un Igaunijā.

FKTK atzīmē, ka obligācijas nav paredzēts konvertēt par akcijām. Tas nozīmē, ka "Latvenergo" ir un paliks valstij pilnībā piederošs uzņēmums.

"Obligāciju emisiju nosacīti var salīdzināt ar aizņēmumu no bankas, tikai šajā gadījumā uzņēmums neaizņemas no bankas, bet no plaša investoru loka uz paša definētiem nosacījumiem," skaidro Makareviča.

Obligāciju emisijas mērķis ir iegūt papildu līdzfinansējumu "Latvenergo" koncerna ilgtermiņa kapitālieguldījumu programmas finansēšanai - projektiem ražošanā, sadales un pārvades tīklu aktīvos.

Jau vēstīts, ka "Latvenergo" par plāniem piesaistīt papildu finansējumu ar publisku obligāciju emisiju 50 miljonu latu apmērā paziņoja šā gada augusta otrajā pusē. Atbilstoši "Latvenergo" un AS "SEB banka" izstrādātajiem emisijas noteikumiem obligāciju emisija pie labvēlīgiem apstākļiem kapitāltirgū plānota šogad.

"Lēmums iziet kapitāla tirgū ir pārbaudījums uzņēmuma stabilitātei un briedumam. Obligācijas tiek laistas tirgū tad, ja potenciālie investori ir pārliecināti par uzņēmuma stabilitāti, atpazīstamību un konkurētspēju. Latvenergo savā izaugsmē ir sasniedzis šo augsto vērtējumu, līdz ar to esam droši, ka no ieguldītāju puses būs interese par Latvenergo obligācijām," iepriekš norādīja "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

"Latvenergo" grupas kapitālieguldījumi 2011.gadā ir 198 miljoni latu. Plānots, ka arī nākamajos gados kapitālieguldījumi būs šādā līmenī. Galvenie projekti, ko pašreiz īsteno "Latvenergo" koncerns, ir Rīgas TEC-2 rekonstrukcijas otrā kārta, pārvades sistēmas izbūves projekts "Kurzemes loks" un nozīmīgas sadales tīklu sistēmas programmas, kuru mērķis ir nodrošināt kvalitatīvu, drošu pakalpojumu. Šo kapitālieguldījumu programmu realizāciju "Latvenergo" daļēji finansē no pašu līdzekļiem un daļēji - no aizņemtā kapitāla.


Написать комментарий