Saimnieks mēģinājis nobēdzināt trīs ar cūku mēri inficētas cūkas

foto diena.lv
foto diena.lv

Viens no Piedrujas pagasta saimniekiem, kura kūtī konstatētas ar cūku mēri inficētas cūkas, mēģinājis tās nobēdzināt, tomēr ar policijas palīdzību dzīvnieki atrasti, informēja PVD pārstāve Ilze Meistere.

"Divas cūkas saimnieks jau bija nokāvis, bet viena vēl bija dzīva. Ar policijas palīdzību PVD inspektoriem izdevās visus dzīvniekus atrast. Par laimi, nokautās cūkas vēl nebija sadalītas, līdz ar to tās tiks sadedzinātas tāpat kā citi inficētie dzīvnieki," sacīja Meistere. Viņa arī atzina, ka kopumā Svariņu un Piedrujas pagastā inficētas 14 cūkas, nevis 17, kā ziņots iepriekš. "Kļūda radusies pirmā satraukuma brīdī, kad informācija vēl ceļoja no mutes mutē," atzina Meistere.

Piektdien PVD plāno pabeigt visu klasiskā cūku mēra skartajās saimniecībās esošo cūku likvidēšanu, savukārt apdraudētajā teritorijā pārbaudes turpināsies arī turpmākajās dienās.

Kā ziņots, klasiskais cūku mēris 26.novembrī konstatēts trijās Latgales saimniecībās - divas no tām atrodas Piedrujas pagastā, bet viena - Svariņu pagastā. Iepriekšējās dienās tika likvidētas divas cūkas Svariņu pagastā, savukārt šodien notiek pārējo inficēto dzīvnieku likvidācija Piedrujā.

Tikmēr Krievija paziņojusi par cūkgaļas importa aizliegumu no Latvijas, savukārt Baltkrievija šādu paziņojumu izteica jau 23.novembrī, kad cūku mēris tika konstatēts mežacūkām. Latvijā pēdējo reizi saslimšana ar klasisko cūku mēri reģistrēta 1996.gadā.


Написать комментарий