Arī Latvijā rosina noteikt vienādu iepakojumu cigarešu paciņām

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Latvijai ir jāseko Austrālijas piemēram, nosakot cigarešu tirdzniecību vienādos iepakojumos, portālu "Delfi" informēja Saeimas deputāts Jānis Upenieks.

"Cigaretes Austrālijā tiek pārdotas vienkāršās, standartizētās cigarešu paciņās, tādējādi Austrālija kļūst par pirmo valsti pasaulē, kas īsteno šādu iniciatīvu. Es neredzu nevienu iemeslu, kāpēc Latvijas nevarētu sekot šādas iniciatīvas īstenošanai," saka Upenieks.


Pēc viņa teiktā, apskatot jaunākos datus par smēķētāju skaitu Latvijā un aizvien pieaugošo smēķētāju skaitu tieši jauniešu un sieviešu vidū, ir skaidrs, ka cigarešu izplatība Latvijā ir krasi jāierobežo. "Austrālijas realizētā iniciatīva varētu būt viens no veiksmīgiem, netiešiem risinājumiem smēķētāju skaita samazināšanai Latvijā," uzskata Upenieks.

Austrālijas valdības izstrādātais likums nosaka, ka sākot ar 2012.gada 1.decembri cigaretes tiek tirgotas standartizētās paciņās uz kurām tiks attēloti uzkrītoši grafiski brīdinājumi par smēķēšanas kaitīgumu un zīmola nosaukums nelielā drukā.

"Smēķēšanas radīto slimību dēļ, Latvijā, skaita ziņā, katru gadu izmirst pa vienai vidēja mēroga Latvijas mazpilsētai, tai pat laikā cigarešu tirgotāju makus ik gadu latvieši papildina par 450 000 000 LVL, kas ir pilnīgs absurds un valsts pārlieka iecietība, neierobežojot cigarešu ražotāju iespējas ietekmēt sabiedrības izvēli par labu smēķēšanai," skaidro Upenieks.

Tāpēc neatkarīgo deputātu grupu pārstāvošais Upenieks nolēmis jau tuvākajā laikā sagatavot nepieciešamos likumu grozījumus iniciatīvas iesniegšanai Saeimā.


Написать комментарий