Trīs Baltijas valstu zinātnes ministri parakstījuši Saprašanās memorandu par ciešāku sadarbību 1

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Kā informē izglītības ministrijas portāls, Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija, Igaunijas Izglītības un pētniecības ministrija un Lietuvas Izglītības un zinātnes ministrija parakstījušas Saprašanās memorandu par ciešāku sadarbību augstākās izglītības, pētniecības un inovāciju attīstībā.

Saprašanās memoranda mērķis ir stiprināt sadarbību pētniecības, attīstības un inovāciju politikas koordinēšanā saskaņā ar valsts reformu programmās, Europe 2020 stratēģijā un EK kohēzijas politikas plānošanas 2014-2020 pamatnostādnēs noteiktajiem mērķiem. Memorands paredz stiprināt sadarbību starp universitātēm, pētniecības institūtiem, inovatīvo industriju un investoriem, lai gūtu savstarpējus ieguvumus no pētniecības un inovāciju attīstības.

Saprašanās memorands nosaka, ka puses apmainās ar informāciju par valsts prioritātēm, nacionālo attīstības plānu izstrādi, reformu programmām un plānošanas darbībām saistībā ar ES strukturālajiem fondiem. Tāpat notiek informācijas apmaiņa par pētniecības un augstākās izglītības iestāžu dalību nacionālajās un ES mēroga pētniecības un attīstības darbībās, kā arī par pētniecības un attīstības sistēmu ārējo un iekšējo izvērtēšanu. Trīs Baltijas valstis koordinē pētniecības un attīstības infrastruktūras attīstības plānus, un nacionālo informācijas un komunikāciju tehnoloģiju tīklu izveidi. Tiek atbalstīti pasākumi, kuru mērķis ir koordinēt un radīt pamatu pastāvīgai informācijas apmaiņai par pētniecību, tehnoloģiju pārnesi un inovatīvo industriju viedās specializācijas jomā, kā arī identificē kopējas prioritātes un sadarbības virzienus.

Noslēgtais memorands veicinās pētnieku un doktorantu mobilitāti starp valstīm, lai palielinātu unikālu pētniecības un attīstības infrastruktūras objektu izmantošanas efektivitāti, specializētu mācību programmu un mūžizglītības kursu attīstību. Paredzēts, ka katra valsts izvirza koordinatorus, izveido kopīgo darba grupu ministriju līmenī un sagatavo visaptverošu analītisku ziņojumu par pētniecības un attīstības infrastruktūras un cilvēkresursu stāvokli Igaunijā, Latvijā un Lietuvā.

 


Написать комментарий

Nevajaga parakstīt kautkādus memorandus, bet dibināt Baltijas Savienotās Valstis.