Sprūdžs sava biznesa problēmas uzvēlis dvīnīšu mātei

foto nra.lv
foto nra.lv

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (Reformu partija), šķiroties no sievas Ineses Sprūdžas, viņai mantojumā atstājis problēmu kārtošanu uzņēmējdarbībā.

E. Sprūdžam pilnībā piederošajā SIA Burāšana.LV Grupa I. Sprūdža ir vienīgā valdes locekle, tātad uzņēmuma juridiskā vadītāja, liecina Uzņēmumu reģistra informācija datubāzē Firmas.lv.

Šā gada 10. oktobrī SIA Burāšana.LV Grupa juridiskajā adresē, kas sakrīt ar I. Sprūdžas un iepriekš arī ar E. Sprūdža dzīvesvietu Mārupē, ieradās Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieki, lai veiktu – kā to formulēja VID Sabiedrisko attiecību daļa – «tematisko pārbaudi».

Situāciju nekomentē

Pagājušo ceturtdien I. Sprūdža Neatkarīgajai atteicās konkretizēt, ar ko šī VID pārbaude beigusies. Taču viņa norādīja, ka «viss redzamais Uzņēmumu reģistra datos atbilst patiesībai». Viņa uzsvēra, ka žurnālistiem nekādus skaidrojumus nesniedz un šobrīd atrodas bērnu kopšanas atvaļinājumā.

Savukārt novembra sākumā, vaicāts par VID apmeklējumu viņa firmā, E. Sprūdžs izvairīgi atbildēja, ka viņam ar uzņēmējdarbību neesot nekāda sakara. Par uzņēmējdarbību atbildot uzņēmuma atbildīgās amatpersonas. Tātad konkrētajā gadījumā tā ir viņa pamestā sieva ar diviem zīdaiņiem.

E. Sprūdžs savā valsts amatpersonas deklarācijā minējis astoņas sabiedrības, kurās viņam pilnībā vai daļēji pieder kapitāla daļas. Mārupē, viņa norādītajā dzīvesvietā, reģistrēta tikai SIA Burāšana. LV Grupa. Firmas.lv datos norādīts, ka šis uzņēmums nodarbojas ar «uzskaites grāmatvedības, audita un revīzijas pakalpojumiem un konsultēšanu nodokļu jautājumos». Vēl kāds aspekts – savā amatpersonas deklarācijā E. Sprūdžs norāda, ka pērn no SIA Burāšana. LV Grupa izņēmis dividendes – 2749,99 latus. Uzņēmuma apgrozījums pērn bijis niecīgs – 30 665 lati, bet peļņa – 10 299 lati.

Šī nelielā firma ir vienīgais E. Sprūdža uzņēmums, no kura viņš ir izņēmis dividendes. Kā zināms, no sava lielākā uzņēmuma – SIA Sensum Solutions – viņš ir izņēmis tikai kredītus.

Jaunā kaisle?

Pirms divām nedēļām žurnālos Privātā Dzīve un Kas Jauns parādījās publikācijas par E. Sprūdža šķiršanos no sievas Ineses un savu bērnu dvīnīšu – Šarlotes un Henrietes – pamešanu. Žurnālos spriež, ka ministra jaunā kaisle ir bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera padomniece Kristīna Pelša. Viņas bijušais vīrs Andris Pelšs savulaik kļuva slavens ar spēju visātrāk nogādāt citas valsts vēstniecībā Latvijas valsts noslēpumu – Nacionālās drošības padomes sēdes protokolu.

K. Pelša šobrīd vada ministra E. Sprūdža biroju. Žurnālā Privātā Dzīve izteikta versija, ka šķiršanās iemesls ir ministra uzsāktās attiecības ar sava biroja vadītāju.

Nelaimīgais aizņēmums

No publiski pieejamās informācijas secināms, ka E. Sprūdžam šobrīd vislielākās galvassāpes rada minētā SIA Sensum Solutions, kura jau trīs mēnešus kavē gada pārskata iesniegšanas termiņu. Tas varētu būt izskaidrojams ar uzņēmuma izsniegtajiem gandrīz 300 000 latu bezprocentu kredītiem savam īpašniekam ministram E. Sprūdžam.

VID neizpauž, kādus soļus tas spers vai jau ir spēris saistībā ar šo nodokļu apiešanas shēmu. Tomēr no Neatkarīgajai sniegtajām atbildēm noprotams, ka VID pieprasīs ministra firmu samaksāt valstij pienākošos nodokļu tiesu.

«Informējam, ka, ievērojot likumā Par grāmatvedību ietvertās prasības, uzņēmuma pienākums ir kārtot grāmatvedību, kurā uzskatāmi atspoguļojami visi uzņēmuma saimnieciskie darījumi, kā arī katrs fakts vai notikums, kas rada pārmaiņas uzņēmuma mantas stāvoklī. Grāmatvedība ir jākārto tā, lai grāmatvedības jautājumos kvalificēta trešā persona varētu gūt patiesu un skaidru priekšstatu par uzņēmuma finansiālo stāvokli bilances datumā, tā darbības rezultātiem, naudas plūsmu noteiktā laikposmā, kā arī konstatēt katra saimnieciskā darījuma sākumu un izsekot tā norisei. Turklāt grāmatvedības reģistros ieraksti ir jāizdara, pamatoti ar attaisnojuma dokumentiem, kuri apliecina uzņēmuma saimnieciskā darījuma esamību, satur nepieciešamos rekvizītus un informāciju par saimniecisko darījumu.

Ņemot vērā minēto, pamatojums aizdevuma atspoguļošanai bilancē kā debitora parādam ir aizdevuma līgums un naudas līdzekļu izsniegšanu/pārskaitījumu apliecinošs dokuments).

Nodokļu normatīvie akti neierobežo nodokļu maksātāju tiesības izsniegt vai saņemt aizdevumus. Tā kā aizņēmuma saņēmējam ir pienākums saņemto aizdevumu atdot, tad aizdevuma pamatsumma nav uzskatāma par fiziskās personas ienākumu līdz brīdim, kamēr aizdevējs vai cita persona, kurai ir prasījuma tiesības pret aizņēmuma saņēmēju, nav no sava prasījuma atteicies.

Tomēr, ja komersants izsniedz aizdevumu ar uzņēmumu saistītai personai, tad ir jāizvērtē, vai izsniegtā aizdevumu procentu likme nav zemāka par Latvijas banku piedāvāto zemāko īstermiņa vai ilgtermiņa aizdevumu procentu likmi attiecīgajā periodā un attiecīgajā valūtā. Nosakot ar uzņēmumu ienākuma nodokli apliekamo ienākumu, komersantam ir jāpalielina peļņa par summu, kuru veido pakalpojuma vērtības starpība, kas rodas, ja šis pakalpojums tiek pārdots par cenām, kas ir zemākas par tirgus cenām, ar uzņēmumu saistītai personai. Tādējādi katrai konkrētajai tiesiskajai situācijai piemērojamās nodokļu normatīvo aktu normas ir vērtējamas individuāli,» tā atbildēja VID Sabiedrisko attiecību daļa.


Написать комментарий