Jauns favorīts uz Itālijas premjera amatu

foto nra.lv
foto nra.lv

Jaunievēlētais Itālijas Demokrātiskās partijas līderis Pjērs Luidži Bersani automātiski kļuvis par galveno kandidātu uz premjerministra amatu, jo socioloģiskās aptaujas liecina, ka tieši kreisi centriskajiem spēkiem ir lielākās izredzes uz uzvaru nākamā gada pavasarī paredzētajās vēlēšanās.

Ar nepacietību tiek gaidīta labējo centristu reakcija, jo skandalozais politikas veterāns Silvio Berluskoni skaidrojis, ka lēmumu par savas politiskās karjeras turpināšanu vai neturpināšanu pieņems pēc tam, kad uzzinās potenciālo pretinieku no kreiso spēku nometnes.

61 gadu vecā P. L. Bersani uzvara pār konkurentu – 37 gadus veco Florences mēru Mateo Renci – partijas līdera vēlēšanu otrajā kārtā bijusi itin iespaidīga, viņš saņēmis vairāk nekā 60% balsu, vēsta Reuters. Saskaņā ar partijas statūtiem vēlēšanās drīkstējis piedalīties ikviens, kurš rakstiski deklarējis savu atbalstu partijai un samaksājis divus eiro – šo iespēju izmantojuši aptuveni trīs miljoni Itālijas iedzīvotāju. AFP norāda, ka bijušo komunistu partijas biedru P. L. Bersani lielākoties atbalstījuši gados vecie partijas piekritēji, bet M. Renci, kuru dēļ jauneklīguma un enerģiskās kampaņas nereti salīdzina ar bijušo Lielbritānijas premjeru Toniju Blēru un ASV prezidentu Baraku Obamu, guvis atbalstu jauniešu vidū. Tagad jaunajam partijas līderim ir ļoti svarīgi nezaudēt potenciālo elektorātu, ko bija izdevies mobilizēt M. Renci, un viss liecina, ka viņš to apzinās. P. L. Bersani jau paziņojis par nodomu atjaunināt partijas rindas, bet viņa štābs licis saprast, ka partijas līderis cer uz ļoti ciešu sadarbību ar līdzšinējo konkurentu.

Savā uzvaras runā P. L. Bersani sacījis, ka tagad jāsāk domāt par nākamo cīņu – parlamenta vēlēšanām, kas notiks nākamā gada martā vai aprīlī. Pagājušās nedēļas nogalē publicētie socioloģisko pētījumu kompānijas SWG veiktās aptaujas dati liecina, ka Demokrātiskā partija var pretendēt uz 30% balsu, bet otrajā vietā pašlaik izvirzījusies šovmeņa Bepes Griljo vadītā Piecu zvaigžņu kustība ar 19,5% lielu atbalstu. Tikai 14,3% vēlētāju izteikuši gatavību atbalstīt labēji centrisko Brīvības tautu, turklāt pastāv risks, ka šī S. Berluskoni izlolotā partija līdz vēlēšanām vēl paspēs sašķelties. Jāņem vērā arī tas, ka Demokrātiskā partija var rēķināties ar kreisi noskaņotās Kreisie, ekologi, brīvība (SEL) atbalstu, turklāt nekas neliecina, ka līdz vēlēšanām tiks grozīts daudz kritizētais vēlēšanu likums, kas dod milzīgas priekšrocības tai partijai, kura saņem visvairāk balsu.

«Bersani ir kļuvis par izteiktu favorītu, kurš pēc nākamā gada vēlēšanām premjera amatā varētu nomainīt Mario Monti,» raksta Reuters. Jāatgādina, ka M. Monti, kurš nepārstāv nevienu politisko spēku un pilda tā dēvētā tehniskā premjera funkcijas, apgalvojis, ka vēlēšanās nekandidēs. Tajā pašā laikā viņš pieļāvis, ka varētu saglabāt premjera amatu gadījumā, ja vēlēšanās nebūs skaidra uzvarētāja. Klīst arī baumas, ka M. Monti varētu kļūt par finanšu ministru vai prezidentu, šajā ceremoniālajā amatā kalpojot kā garants Itālijas kursam uz tēriņu samazināšanu.

P. L. Bersani un viņa partija līdz šim parlamentā atbalstījuši M. Monti valdības politiku, taču jaunais kreiso centristu līderis ne reizi vien uzsvēris, ka tehniskās valdības laiks ir pagājis un Itālijai nepieciešama politiska valdība. Savā uzvaras runā viņš paspējis arī iedzelt pašreizējam premjeram, paziņojot, ka viņa partija ir gatava itāliešiem «stāstīt taisnību, nevis pasakas par kritisko situāciju». Reuters atgādina, ka bezdarba līmenis Itālijā jau sasniedzis 11,1%, bet valsts parāds, neraugoties uz visiem tēriņu samazināšanas pasākumiem, palielinājies līdz 126% no iekšzemes kopprodukta, pārsniedzot divu triljonu eiro atzīmi.

Ir skaidrs, ka, nonākot premjera amatā, P. L. Bersani nāksies uzmanīgi laipot starp solījumiem turpināt M. Monti kursu un piekopt atbildīgu finanšu politiku, un apņemšanos mīkstināt tēriņu samazināšanas ietekmi uz strādājošajiem un nabadzīgajiem, radīt jaunas darba vietas un veicināt ekonomikas izaugsmi. «Tas nebūs vienkārši, un mēs nevaram ignorēt faktu, ka pašlaik esam lielākajā krīzē pēckara periodā un lielākā problēma ir darba vietas,» viņš atzinis. Reuters atgādina, ka savus sabiedrotos no Itālijas lielākās arodbiedrības CGIL jaunais partijas līderis jau paguva nokaitināt, atbalstot likumu, kas deva darba devējiem plašākas iespējas atlaist strādājošos, un šādas vaļības viņš vairs nevar atļauties. Itālijas medijos izskanējušas baumas, ka Demokrātiskā partija gatavojas sniegt palīdzīgu roku trūcīgākajiem valsts iedzīvotājiem uz turīgāko rēķina. Ir plānots samazināt mājokļa nodokli, vienlaikus paaugstinot nodokļus lieliem nekustamā īpašuma holdingiem, nerimstas runas par īpašu nodokli kapitālam.

Vienlaikus P. L. Bersani plānojot samazināt darbaspēka nodokļus, līdz ar to veicinot jaunu darba vietu radīšanu, viņa plānos ir arī jauni likumi, lai apkarotu korupciju, un valsts institūciju stiprināšanas pasākumi. «Viņš nav nedz īpaši radikāls, nedz iztēles bagāts. Viņš ir spēcīgs, labi organizēts kreiso līderis,» – tā P. L. Bersani raksturojis kāds bijušais kolēģis. Jāatgādina, ka pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados viņš ieņēma transporta un rūpniecības ministra amatus Romāno Prodi valdībās un palicis atmiņā ar to, ka centās padarīt atvērtākus tradicionāli slēgtos Itālijas ekonomikas sektorus – tagad šo darbu līdz galam mēģina novest M. Monti. Tomēr Itālijas medijos izskanējušas bažas, ka P. L. Bersani vadībā Demokrātiskā partija var izšķirties par daudz kreisāku kursu nekā līdz šim. To, kā tas var sarežģīt attiecības ar Eiropu, pierāda kaut vai Fransuā Olanda ievēlēšana par Francijas prezidentu.


Написать комментарий