Daugavpils novada jaunieši iepazina parku plānošanas specifiku

foto dnd.lv
foto dnd.lv

Turpinot starptautiskā jauniešu projekta „Youth for Nature” aktivitātes, Daugavpils novada jaunieši – Ingars Praņevskis no Naujenes, Jānis Kuklis no Kalupes un Žanis Sproģis no Vecsalienas pagastiem – kopā ar 6 vienaudžiem no Krāslavas novada (LV) un Utenas rajona pašvaldības (LT) piedalījās četru dienu dabas un pilsētas parku plānošanas darba grupā no 26. novembra līdz 29. novembrim.

 Viņu uzdevums bija parādīt savu redzējumu un piedāvāt savas idejas, kā padarīt parkus tīkamākus jauniešiem!

Parku izpēti jaunieši uzsāka Krāslavā 26. novembrī, kur kopā ainavu arhitekti Ivetu Grīviņu no „Grupas 93” un ar Krāslavas novada domes pārstāvjiem dalībnieki devās izpētīt Grāfu Plāteru parku Krāslavā. Lai gan parkam ir sava vēsturiskā aura, kura ir jāsaglabā arī nākamajām paaudzēm, kā Krāslavas novada pašvaldības vadība, tā paši jaunieši bija vienisprātis, ka tajā ir jābūt arī aktīvās atpūtas iespējām, padarot to pieejamāku un atraktīvāku dažāda vecuma grupu iedzīvotājiem. Prezentējot savas idejas, jaunieši atklāja, ka šai parkā vēlas redzēt gan labiekārtotu sporta laukumu, slēpošanas trasi, gan arī apgaismotus celiņus un solus atpūtai. 

27. novembrī projekta dalībnieku pieturvieta bija Daugavpils novada dabas vērtība „Daugavas loki”, tās teritorijā esošais „Bruņinieku laukums”, kur kopā ar Naujenes Novadpētniecības muzeja gidi Māru Kampāni viņi  iepazina parka vēsturi. Gide atgādināja arī par kādreiz iedibināto tradīciju – rīkot bruņinieku turnīrus un iesvētības šajā laukumā, kas pulcināja daudz skatītāju un dalībnieku. Tas ļāva jauniešiem izprast, kā veidojās pats dabas parks, kāpēc ir svarīgi saglabāt šo teritoriju neskartu nākamajām paaudzēm, taču tai pat laikā padarīt to atraktīvāku un pievilcīgāku gan vietējiem iedzīvotājiem, gan tūristiem. Darba grupas laikā jaunieši padalījās ar saviem iespaidiem un idejām „Bruņinieka laukuma” labiekārtošanai: viņi „apspēlēja” parka nosaukumu tā labiekārtošanas detaļās, piedāvājot izveidot estrādi – amfiteātri, kur varētu atkal rīkot bruņinieku cīņas labiekārtotā laukumā, izveidot bērnu atpūtas laukumus mazas koka pils vai tā laika laivas veidolā, kā arī labiekārtot pludmali un izveidot piestātni laivotājiem.

28. un 29. novembrī jaunieši  iepazina Utenas pilsētas parku attīstību. Kopā ar pilsētas arhitekti Jūrati Paragīti jaunieši devās apskatīt pēdējo gadu laikā atjaunotos pilsētas parkus: Daunišķu ezera apkārtni, Vižonas parku, kā arī Krašonas upes apkārtni. Visspilgtāk atmiņā jauniešiem palika āra trenažieru laukums pie uzceltās sporta arēnas Utenā. Tādus trenažierus jaunieši labprāt ierīkotu arī Krāslavas pilsētas parkā, kā arī Daugavpils novadā. Jaunieši arī atzina, ka, apmeklējot labiekārtotās atpūtas vietas Utenas pilsētas parkos, pārņem skaudība par paveikto pēdējo 10 gadu laikā, taču arī atzīst, ka tas kalpo par stimulu piedalīties sava novada parku plānošanā un sakārtot esošās zaļās teritorijas.

Četru dienu laikā radušās jauniešu idejas tiks apkopotas un iestrādātas parka tehniskajā dokumentācijā ar mērķi tuvākajā nākotnē piesaistīt projekta līdzekļus, lai realizētu jauniešu idejas dzīvē un labiekārtotu vismaz pa vienam parkam katrā novadā, kā arī padarītu tos pievilcīgākus un interesantākus jauniešu auditorijai!



Написать комментарий