Prezidents izsludinājis nākamā gada budžetu

foto pietiek.com
foto pietiek.com

Valsts prezidents Andris Bērziņš ceturtdien izsludinājis Latvijas valsts nākamā gada budžetu, kā arī likumu par vidēja termiņa budžeta ietvaru laikam no 2013. līdz 2015.gadam, liecina publikācijas oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Saeimas deputāti budžeta projektus galīgajā lasījumā pieņēma 15.novembrī pēc 10 stundas ilgušām debatēm. Par to nobalsoja 55 deputāti no koalīcijas frakcijām, pret bija 38 no opozīcijas.

Budžetā par prioritāriem pasākumiem, kas saņēmuši papildus finansējumu, nosaukti ekonomikas attīstība, demogrāfiskās situācijas uzlabošana, kam novirzīti kopumā 38 miljoni latu, un atalgojuma palielināšana noteiktām sabiedriskajā sektorā strādājošo kategorijām.

No 2013.gada paredzēts palielināt atalgojumu noteiktām valsts pārvaldē strādājošo kategorijām, tostarp vispārizglītojošo un kultūrizglītības iestāžu pedagogiem, policistiem, ugunsdzēsējiem, robežsargiem, Ieslodzījuma vietu pārvaldē strādājošajiem, tiesu darbiniekiem, kā arī sociālās aprūpes centru darbiniekiem. Tāpat papildu finansējumu prēmiju izmaksai nākamgad plānots piešķirt atsevišķu valsts institūciju darbiniekiem, ja viņu darbs būs uzlabojis situācija ēnu ekonomikas apkarošanā un godīgas konkurences veicināšanā, kā arī valsts budžeta izdevumu samazināšanā, nodrošinot efektīvu valsts parāda vadību.

Valsts kopbudžeta ieņēmumi nākamgad plānoti 5,666 miljardi latu, bet kopbudžeta izdevumi plānoti 5,824 miljardi latu. Salīdzinājumam, kopbudžeta ieņēmumos šogad plānoti 5,765 miljardi latu, bet izdevumos - 5,898 miljardi latu. 2013.gadā iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumos plānoti 872,9 miljoni latu (2012.gadā - 854,6 miljoni), bet pievienotās vērtības nodoklī plānots iekasēt 1,126 miljardus latu (2012.gadā - 1,070 miljardus).

Plānots, ka kopbudžeta deficīts nākamgad veidos 158 miljonus latu, savukārt vispārējās valdības budžeta deficīts plānots 221,1 miljona latu apmērā jeb 1,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet IKP pieaugums salīdzināmās cenās prognozēts 3,7%.


Написать комментарий