D.Rodionovs: Prezidents daugavpiliešiem varētu sagādāt Jaungada dāvanu, neparakstot grozījumus likumā par PVN

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Trešdien, 5.decembrī, frakcijas „Saskaņas centrs” (SC) deputāti tikās ar Latvijas prezidentu Andri Bērziņu, lai apspriestu vairākus aktuālos jautājumus. Saeimas deputāts no Daugavpils Dmitrijs Rodionovs portālam Gorod.lv paziņoja, ka pārrunu laikā visvairāk diskusiju izraisīja jautājums par grozījumiem Likumā „Par pievienotās vērtības nodokli”. „Būtu jauki, ja prezidents visiem iedzīvotājiem sarūpētu dāvanu Ziemassvētkos un Jaunajā gadā, neparakstot šī gada 29.novembrī pieņemtos grozījumus likumā par PVN un nosūtot likumprojektu atkārtotai izskatīšanai Saeimā. Pēc šādas rīcībās mūsu mājās būtu silti un cilvēki varētu atvēlēt naudu dāvanu iegādei”, - portālam paziņoja D.Rodionovs.

Kā zināms, šī gada 29.novembrī Saeima trešajā lasījumā ar balss vairākumu pieņēma likumprojektu, neatbalstot priekšlikumu samazināt PVN likmi apkurei no pašreizējiem 12% līdz 5%. Gandrīz visi SC pārstāvji nobalsoja pret, viņu vidū bija arī Dmitrijs Rodionovs, kurš uzskata, ka pret PVN likmes samazināšanu nobalsojušie deputāti uzņēmās personīgu atbildību par to, ka desmitiem tūkstoši valsts iedzīvotāju uzkrās vēl vairākus parādus vai taupīs uz pārtikas precēm un zālēm, cenšoties apmaksāt apkures rēķinus.

Deputāts atzīmē, ka situācija ar apkures apmaksu ir traģiska: laikā no 2009. līdz 2012.gadam dabasgāzes cena pieaugusi no 141 lata līdz 256 latiem par 1000 kubikmetriem un tiek prognozēts, ka tā turpinās augt. Uz 1.novembri Daugavpils iedzīvotāju parāds par apkuri sastādīja 2 059 437 latus, bet Latvijas pašvaldību savienības dati liecina, ka visu pašvaldību parāds par apkuri septembrī bija 23,91 miljoni latu. Jāņem vērā, ka apkures rēķini ir atkarīgi arī no ārējās gaisa temperatūras.

Samazinot PVN likmi apkurei līdz 5%, valdība varētu palīdzēt tiem, kam tiešām nepieciešama palīdzība, - maznodrošinātām ģimenēm un pensionāriem. Rezultātā iedzīvotāji kopumā apkures sezonas laikā varētu ietaupīt 13 miljonus latu. „Tomēr valdošā koalīcija pieturas pie savas ierastās politikas – visu sociālo slodzi uzliek uz pašvaldības pleciem, rezultātā pašvaldībām jāmeklē papildus līdzekļi, lai atbalstītu iedzīvotājus, kā to dara Daugavpils pilsētas pašvaldība”, - atzīmēja deputāts.

Laiks rādīs, vai prezidents uzklausīs deputātu viedokli un nosūtīs likumprojektu atkārtotai izskatīšanai. Latvijas premjers vairākkārt teicis, ka mūsu valsts esot pārvarējusi krīzi, tāpēc, pēc D.Rodionova domām, var ieviest iepriekšējo PVN likmi apkurei – 5%, kā arī nepiemērot akcīzes nodokli dabasgāzei 12 latu apmērā par 1000 kubikmetriem.


Написать комментарий