Algu palielinājums ir apstājies ekonomiskās krīzes dēļ

foto dapd
foto dapd

Pēc Starptautiskās darba organizācijas (SDO) datiem algas pieaugums būtiski atpaliek no darba slodzes līmeņa, vaina tam ir ekonomiskā krīze. Pēc statistikas datiem algas pieaugums pasaules līmenī 2007.gadā sastādīja 3%, 2011.gadā – 1,2%, vēsta portāls mignews.lv

SDO piesauc dalībvalstis paaugstināt minimālo algu līdz tādam apmēram, lai tās varētu nodrošināt strādājošo pilnvērtīgu iztiku un nodrošināt to sociālās vajadzības. Eksperti apgalvo, ja kritīsies pirktspēja sabiedrībā, tas atspoguļosies uz tirgus pieprasījuma un bremzēs ekonomikas attīstību.

SDO priekšsēdētājs Gajs Raiders teica: „ Mēs nevaram pateikt kādu konkrētu minimālās algas apjomu, bet ir skaidrs, ka ar minimālo algu cilvēkiem jānodrošina normālu  dzīvošanu. Minimālās algas paaugstināšana nevar bremzēt jauno darba vietu atklāšanu.”

Visvairāk no ekonomiskās krīzes cieta attīstīto valstu iedzīvotāji, jo pēc dotās informācijas viņu algas vispār netika paaugstinātas.

Labāka situācija ir vērojama attīstības valstīs, it sevišķi Austrumeiropas un Centrālāzijas valstīs: no 14% 2007.gadā līdz 3% 2009.gadā . 2011.gadā šis rādītājs sastādīja 5%.


Темы: , , , , , ,
Написать комментарий