Jēkabpils laupītāji nenožēlo nodarīto

foto Daiga Kalniņa
foto Daiga Kalniņa

Diviem no Jēkabpils spēļu zāles aplaupītājiem Zemgales apgabaltiesas prokurors Pāvels Sondors pieprasa mūža ieslodzījumu, bet pārējiem – 20 un 14 gadus cietumā, visiem piemērojot arī mantas konfiskāciju. Spriedums šajā lietā vēl nav zināms, jo tiesu debates turpināsies.

2011. gada 25. janvārī Jēkabpils azartspēļu zāles aplaupīšanas lietā vakar uzsāktas tiesu debates. Virsprokurores Vidas Kravcovas slimības dēļ lietu pārņēmis prokurors P. Sondors, kurš tiesu debatēs, pārstāstot visas noziedzīgās epizodes, uzsvēra, ka tajās iesaistīto bruņoto laupītāju – bijušo Tukuma policistu Pāvela un Denisa Hristoforidi, specvienības Alfa darbinieku Leonīda Koņuhova un Arvo Žagara, kā arī privātpersonas Staņislava Babeļa rīcībā nekādus vainu mīkstinošus apstākļus nav saskatījis. Neviens no apcietinātajiem nav patiesi nožēlojis izdarīto, nav vaļsirdīgi atzinies – to izdarījuši piespiedu kārtā neapgāžamo faktu dēļ. P. Hristoforidi gan sākotnēji uzrakstījis vaļsirdīgu pirmstiesas atzīšanos, izklāstot savu un citu līdzdalībnieku vainu noziegumos, kas notikuši no 2008. līdz 2010. gadam un kuros bija iesaistīti gan viņš, gan brālis, gan Edgars Paruškins un arī Staņislavs Berkuls, bet pēc tam visu noliedzis, uzsverot, ka esot piespiests to darīt. Arī D. Hristoforidi un E. Paruškins noliedzot savu saistību ar zādzībām, laupīšanu un izspiešanu, tikai S. Berkuls atzīstot savu vainu. Izmeklēšana pierādījusi, ka P. Hristoforidi minētie fakti ir patiesi, tāpēc tie ir ņemami vērā. Visu šajā lietā iesaistīto vaina ir pierādīta pilnībā, sacīja P. Sondors.

Īpaši bargu sodu – mūža ieslodzījumu – prokurors pieprasīja piemērot šīs laupīšanas iniciatoriem A. Žagaram, kurš vainojams arī Jēkabpils policista Andra Znotiņa nāvē, un D. Hristoforidi, kura sašauto policistu mediķiem, par laimi, izdevies izglābt. «Sāka ar zādzībām, bet beidza ar laupīšanu, izspiešanu un slepkavību, aptraipot policista mundieri un godu,» teica P. Sondors, raksturojot D. Hristoforidi. Arī par P. Hristoforidi prokurors nevarēja pateikt nekā laba un attaisnojoša, un viņam pieprasītais soda mērs – 20 gadi. L. Koņuhovam un S. Babelim, kā arī senākajās epizodēs iesaistītajam E. Paruškinam pieprasīts piemērot 14 gadu cietumsodu. Vienīgi S. Berkulam, ņemot vērā viņa vaļsirdīgo atzīšanos un patieso nodarītā nožēlu, tika pieļauts mīkstāks sods – trīs gadi nosacīta cietumsoda.

Aicināti izteikties, pirmais gatavs runāt bija L. Koņuhova advokāts, kurš uzskatīja, ka pieprasītais sods ir neadekvāti liels, jo viņa klients taču atzinies pilnībā. L. Koņuhovs neesot bijis ne uzbrukuma iniciators, ne organizētājs, nav piedalījies apšaudē, nav bijis iesaistīts arī citos noziegumos. Turklāt viņa aizstāvamais pārskaitījis 3000 eiro cietušajam, kuram sašāvis kājas. Advokāts atsaucās arī uz iepriekšējās darbavietas labo raksturojumu, apbalvojumiem un legālajiem ienākumiem, kas liecina – pirms tam viņš nebija kāpis uz noziedzīga ceļa. A. Žagara advokāts vērsa uzmanību uz nekvalitatīvo apšaudes izmeklēšanu, juceklīgajiem pierādījumiem, versijām, kas vairākkārt mainījušās. Viņš arī norādīja, ka viņa aizstāvamajam nebijis nodoma nogalināt Jēkabpils policistus, kā uzskatot prokuratūra, jo, ja viņš būtu gribējis kādu nogalināt, ar savu šaušanas prasmi to būtu izdarījis.

Arī E. Paruškina advokāts vienīgo apsūdzību pret viņa aizstāvamo – P. Hristoforidi rakstisko atzīšanos – uzskatīja par baltiem diegiem šūtu, jo nekādi lietiskie pierādījumi Paruškina mājā nav tikuši atrasti. Arī S. Berkula advokāte uzsvēra, ka viņas klients ir atbrīvojams no atbildības, jo kopš epizodiskā nodarījuma pagājuši vairāki gadi un S. Berkuls nekādos noziegums pēc tam nav iesaistījies.


Написать комментарий