Daugavpils universitātes zinātnieki cer saglabāt Gubiščes ezeru

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Kā zināms, saskaņā ar komitejas Life+ lēmumu, šogad projekts par bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu Gubiščes ezerā palika bez Eiropas komisijas finansiālā atbalsta. Atgādināsim, ka projekta mērķis bija ezera ekosistēmas uzlabošana, un minētais pieteikums tapis sadarbībā ar Daugavpils universitātes un Latgales zoodārza speciālistiem.

DU profesors, bioloģijas doktors un Ekoloģijas institūta vadītājs Artūrs Škute portālam Gorod.lv pastāstīja, ka par galveno klupšanas akmeni kļuva tehniskā projekta trūkums. Tomēr, neskatoties uz pirmo neveiksmi, Gubiščes ezera saglabāšanas projektam netika atmests ar roku.

Pēc zinātnieka vārdiem, līdz nākamā gada septembrim jāsagatavo un jāiesniedz Eiropas komisijai labi izstrādātais ezera glābšanas tehniskais projekts. Tāpēc jārīkojas pašvaldībai. Savukārt DU speciālisti ir apņēmības pilni turpināt iesākto, jo sakarā ar viņu izstrādāto dokumentācijas daļu pretenziju nebija.

Šobrīd pastāv vienošanās ar Tallinas tehniskās universitātes doktorantiem, kuri piedāvāja ļoti interesantas metodes, ar kuru palīdzību varētu izpētīt ezera vēsturi, izmantojot grunts paraugus. Tiesa, metodes īstenošanai nepieciešams, lai viss ezers būtu pilnībā zem ledus segas.

Nepieciešamie darbi tiks veikti vienas dienas laikā, bet pētījumu rezultāti varētu būt ļoti nozīmīgi, jo tiks noskaidrota ezera tālā un ne tik tālā pagātne, kā arī savienota Gubiščes un Daugavpils vēsture.


Написать комментарий