ECT noraida ieslodzītā sūdzību par vardarbību Latvijas cietumos

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) nav saskatījusi ieslodzītā Vadima Starovoitova cilvēktiesību pārkāpumus, kurš ECT sūdzējās par vardarbību no ieslodzīto puses Centrālcietumā un Valmieras cietumā.

ECT noraidījusi Starovoitova sūdzību par Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas iespējamo pārkāpumu saistībā ar vardarbību no ieslodzīto puses Centrālcietumā un Valmieras cietumā, kā arī par speciālo uzdevumu vienības apsargu vardarbību, veicot kratīšanu Valmieras cietumā 2005.gada 25.jūlijā, portāls "Delfi" uzzināja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Iesniedzējs uzskatīja, ka pret viņu vērstā vardarbība nebūtu notikusi, ja valsts iestādes savlaicīgi būtu izvērtējušas lūgumu ievietot viņu Matīsa cietumā, ievērojot to, ka vīrietis iepriekš bija strādājis apsardzes firmā.

ECT atzina, ka iesniegtā sūdzība ir acīmredzami nepamatota tālākai izskatīšanai pēc būtības.

ECT atgādināja - lai atzītu, ka ir notikusi slikta izturēšanās, ir jāsasniedz minimālais ciešanu līmenis, kura novērtējums ir atkarīgas no katras konkrētās lietas apstākļiem. Šajā lietā minimālais iesniedzēja ciešanu līmenis netika sasniegts, jo iesniedzējs savās sūdzībās nacionālajām iestādēm un ECT nebija detalizēti aprakstījis, kā tieši viņš pakļauts vardarbībai, uzskata ECT.

Turklāt sūdzības autora apgalvojumus neapstiprināja citi fakti, piemēram, kaut minimālas, bet pastāvīgas sūdzības nacionālajām iestādēm vai cietuma medicīnas daļai, secināja tiesa.

Atbildot uz iesniedzēja argumentu, ka vardarbības faktu pierāda viņa regulārā pārvietošana no vienas Centrālcietuma kameras uz citu, ECT norādīja, ka šāda pārvietošana pierāda to, ka cietuma administrācija veica atbilstošus drošības pasākumus, lai nodrošinātu drošību cietumā.

Komentējot Starovoitova sūdzības daļu par potenciāliem vardarbības draudiem Centrālcietumā un Valmieras cietumā, ECT atgādināja, ka pats iesniedzējs savās vēstulēs nacionālajām iestādēm bija raksturojis situāciju cietumos kā stabilu.

Vērtējot sūdzību par slikto izturēšanos pret Starovoitovu kratīšanā, kas tika veikta Valmieras cietumā 2005.gada 25.jūlijā, ECT norādīja, ka iesniedzējs neapstrīd valdības apgalvojumu par to, ka viņam kratīšanas laikā netika nodarīti miesas bojājumi un ka viņš nebija starp tiem ieslodzītajiem, kas sūdzējās cietuma administrācijai un prokuratūrai par pārmērīgu spēka pielietošanu kratīšanas laikā.

Viņš arī nebija apstrīdējis cietuma administrācijas spēju veikt efektīvu izmeklēšanu.


Написать комментарий