Lukašenko tranzītu caur Latviju pilnībā neierobežos

foto mail.ru
foto mail.ru

«Nu kā jūs varējāt nobalsot par Eiropas Savienības sankcijām pret Baltkrieviju?!» Bargi un ar emocionālu uzsvaru Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko vēršas pie divām Latvijas un vienas Lietuvas žurnālistēm, kuras piedalās NVS valstu, Gruzijas un Baltijas masu mediju galveno redaktoru vakar notikušajā sarunā ar A. Lukašenko.

«Mums taču Dievs ir lēmis būt kaimiņiem, un tātad mums ir jāsadzīvo,» pat pats sevi ironiski par diktatoru dēvējošais Baltkrievijas prezidents piebilst sarunas gaitā vismaz trīs reizes.

Vēl nesen paustais kategoriskais paziņojums, ka Baltkrievija pārorientēs savu tranzītu no Latvijas un Lietuvas ostām uz Krieviju, Sanktpēterburgu, šoreiz tomēr tiek mīkstināts. Jā, Baltkrievija esot izveidojusi ekspertu grupu, kas kopā ar Krievijas ekspertiem lems un vērtēs tranzīta pārorientācijas iespējas. Galīgais lēmums par tranzīta pārcelšanu vēl neesot pieņemts un sarunas ar Krievijas pusi par to notikšot nākamā gada janvārī – februārī. Lukašenko uzsver, ka lēmums par kravu tranzīta pārorientāciju tikšot pieņemts, pamatojoties uz pragmatiskiem apsvērumiem, un noraida jautājumu, ka paziņojums par kravu plūsmas pārcelšanu ir saistīts ar politiku. Tā esot tikai ekonomisko risku diversifikācija. Jebkurā gadījumā lēmums par kravu plūsmas pārorientāciju netiks pieņemts, ja tas nebūs Baltkrievijas ekonomiskajās interesēs. Tā varētu būt arī laba ziņa Latvijas tranzīta nozarei, jo Baltkrievijai ir acīmredzami finansiāli neizdevīgi pārorientēt kravu plūsmu uz Krievijas ostām.

Tomēr Baltkrievijas prezidents sarunas laikā vairākkārt akcentē, ka ir ļoti neapmierināts ar Latvijas un Lietuvas atbalstu Eiropas Savienības (ES) sankcijām pret Baltkrieviju. Viņu neiespaido arguments, ka Latvija veikusi nozīmīgus diplomātiskus soļus, lai ekonomiskās sadarbības vārdā mazinātu ES sankciju apjomu.

A. Lukašenko teic, ka Latvija cietīs ievērojamus zaudējumus, ja kravu plūsma vairs neies caur tās ostām. «Jūs gribat zaudēt 60 miljonu kravu apjoma?! Nu labi, runa ir par 20 miljoniem tonnu, kas varētu tikt pārceltas uz Sanktpēterburgu, bet tas taču būs liels kaitējums jūsu budžetam,» viņš piebilst. Baltkrievijas līderis tieši nenorāda, kas tad būtu jādara Latvijai, lai nezaudētu Baltkrievijas kravu tranzītu. Taču vairākkārt sarunas laikā izskan aicinājums Latvijas amatpersonām «neatdot savas smadzenes Briselei» un aicinājums sadzīvot kā labiem kaimiņiem. Viens no ES sankciju punktiem liedz A. Lukašenko un viņa tuvākajiem līdzgaitniekiem vizitēt Eiropas Savienības valstīs. Viņš pats saka, ka viņam nemaz arī negriboties un tas neesot arguments Baltkrievijai pildīt ES prasības cilvēktiesību jomā, kuru pārkāpumus Lukašenko, protams, noliedz. Viņš nedaudz draudīgā tonī norāda, ka Baltkrievijai esot « gan labas, gan sliktas metodes», kā ietekmēt ES nostāju, neprecizējot, kas tās ir par metodēm. Taču vēlējums Latvijai un Lietuvai, kā uzturēt kaimiņattiecības ar viņa valsti, izskan no Baltkrievijas autoritārā līdera mutes ļoti izteiksmīgi. « Jūs mūs nežņaudziet, mēs jums vēl noderēsim! Un nedancojiet tik daudz pēc Briseles stabules!» tā Lukašenko.

Interviju ar Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko lasiet Neatkarīgajā pirmdien, 17. decembrī.


Написать комментарий