Poļu kultūras centrā Rišards Stankevičs atklāja slavenās dzejnieces dzejai veltīto izstādi-ilustrāciju

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Otrdien, 11.decembrī, Daugavpils Poļu kultūras centrā tika atklāta fotodarbu izstāde, kura tika veltīta poļu dzejnieces Kazimiras Illakovičas (1889-1983) 120 gadu jubilejai.

Jāatzīmē, ka izstādes atklāšana Poļu kultūras centrā vienmēr ir notikums un nelieli svētki. Arī šoreiz skatītājus gaidīja patīkams pārsteigums – atklāšanas sākumā notika neliels teatrālais uzvedums, kura pamatā bija dzejnieces dzeja.

Dzejnieces, prozaiķes un dramaturģes Kazimiras Illakovičas dzīve nebija vienkārša. Agrā bērnībā viņa kļuva par bāreni un viņu audzināja Dvinskā dzīvojošais tēvocis. Vēlāk viņa studēja Oksfordā, piedzīvoja karu, strādāja par Jozefa Pilsudska personīgo sekretāri, ilgus gadus dzīvoja Poznaņā.

Darbu autors Latvijas poļu savienības priekšsēdētājs un biedrības „Promeņ” vadītājs Rišards Stankevičs portālam Gorod.lv pastāstīja, ka minētā izstāde ir Kazimiras Illakovičas dzejas savdabīgs papildinājums, fotoilustrācija.

Būdama pieaudzis cilvēks, vienā no saviem dzejoļu krājumiem („Pelni un pērles”) viņa nosauca un sīki aprakstīja vietas, kas bija saistītas ar viņas bērnības un jaunības gadiem Latgalē. Dzejniece minēja Daugavu, Krāslavu, Līksnu, Ilūksti, Indricu u.c. Pēc Rišarda Stankeviča vārdiem, viņš daudz braukājis pa Latgali un atradis dzejā minētās apdzīvotās vietas. Dažas no tām izdevies atrast tikai pēc ilgāka laika. Meklējumos palīdzējusi Polijas vēstniecība Latvijā. Vēstniecības padomnieks-ministrs Janušs Davidovičs, kurš bija ieradies uz izstādes atklāšanu, pateicās par izrādīto interesi par poļu kultūru un augsti novērtēja paveiktā darba apjomu un kvalitāti.

Fotodarbu izstāde Poļu kultūras centra izstāžu zālē apskatāma mēneša laikā.



Написать комментарий