Anglijas un Velsas baznīcām aizliegs precēt homoseksuāļus

foto doveruk.blogspot.com
foto doveruk.blogspot.com

Oficiālajam Anglijas un Velsas baznīcām aizliegs novadīt laulības ceremonijas homoseksuāļiem. Citas reliģiskās apvienības varēs rīkoties pēc sava ieskatījuma, apgalvoja Lielbritānijas parlamenta kultūras komitejas pārstāve Marija Millere, vēsta portāls mobus.com.

Anglijas un Velsas katoļu baznīca bija kategoriski pret viendzimuma laulībām, tāpēc valdība bija spiesta izdod normatīvos aktus, kuri ierobežotu homoseksuāļu laulības, paskaidroja komitejas pārstāve M. Millere.

Ar ierosinājumu uzstājas Lielbritānijas valdība, ka no 2015.gada ir jāatļauj viendzimuma laulības.  Šo jautājumu asi uztvēra un apsprieda sabiedrībā. Anglijas protestanti izturējās lojāli pret valdību, taču anglikāņi un katoļi to uztvēra ļoti negatīvi. „Lielbritānijas valdības ierosinājums par viendzimuma laulību atzīšanu sagraus ģimenes institūtu kā tādu,” apgalvo Anglijas baznīca savā iesniegumā, kurš bija publicēts jūnijā.

Pēc baznīcas pārstāvju domām šāda veida plāni grauj Anglijas baznīcas valstisko statusu.

Marija Millere savā runā apsolīja, ka valsts darīs visu iespējamo, lai aizsargāt Baznīcas intereses. Baznīca jau agrāk izteica savu viedokli par viendzimuma laulībām, tāpēc valsts atzīs homoseksuāļu laulības noslēgšanu par pretlikumīgu. Millere apgalvoja, ka normatīvajos aktos nebūs veikti grozījumi, kuri atļautu viendzimuma pāriem noslēgt laulību. Eiropas likumdošana aizsargā baznīcu, bet Lielbritānija ies vēl tālāk un juridiski nostiprinās šo ierobežojumu.  Svarīgākais elements ir atļaut baznīcām lemt šo jautājumu patstāvīgi.

Iekšlietu ministre I. Kupera, kura pārstāv leiboristu partiju, atbalstīja Milleres teikto un papildināja: „ Mums nevajag traucēt cilvēkiem noslēgt laulību viņu seksuālās orientācijas dēļ, taču baznīcai šis jautājums jālemj pašiem.”

Plāni par viendzimuma pāru laulības legalizāciju šķēla konservatoru partiju . Aptuveni 100 partijas deputātu neatbalsta šo ideju.

Viens no pretiniekiem viendzimuma laulību noslēgšanai ir Piters Bouns, tas atzīmē, ka nav nevienam tiesību apstrīdēt ģimenes institūtu.

Deputāts Tonijs Boldrī, baznīcas atbalstītājs, teica: „Laulības unikālums ir tajā, ka tā savieno vīrieti un sievieti vienā veselā. Šīs idejas laušana nozīme visu sociālo institūtu graušanu, kuri atzīst dzimuma dalīšanas principu.”

Premjerministrs Deivids Kamerons pagājušajā nedēļā atbalstīja viendzimuma pāru laulības legalizāciju, tai skaitā arī laulības noslēgšanu baznīcās. Reliģiskām organizācijām (baznīcām, sinagogām, mošejām) jāatbalsta to brīvprātīgi. Daudzi konservatoru partijas pārstāvji, tai skaitā Boriss Džonsons, Džons Meidžors, atbalstīja viendzimuma laulību legalizāciju.

Organizācijas Stonwall priekšsēdētājs atbalstīja šo lēmumu un atzīmēja, ka baznīcas brīvības principi jāņem vērā.


Написать комментарий