Daugavpils Dzimtsarakstu nodaļa varēs reģistrēt rīcībnespējīgo laulību: kādi vēl grozījumi stāsies spēkā?

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Daugavpils Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Helēna Soldatjonoka informēja, ka no nākamā gada janvāra Latvijā spēkā stāsies grozījumi Civillikumā, kuri attiecas uz civilstāvokļa aktu reģistrēšanu. Jaunas likuma prasības ievēros arī Daugavpils Dzimtsarakstu nodaļa, par ko jābūt informētiem visiem iedzīvotājiem, kuriem varētu rasties nepieciešamība griezties Dzimtsarakstu nodaļā.

No 2013.gada likuma izmaiņas skars laulību reģistrācijas un šķiršanas jomu. Vietējās Dzimtsarakstu nodaļas iekļaušana centralizētajā datu bāzē ļaus ikvienam Latvijas iedzīvotājam saņemt viņam nepieciešamo dokumentu jebkurā valsts Dzimtsarakstu nodaļā, ne tikai Daugavpilī.

Grozījumi Civillikumā paredz atteikties no laulību izsludināšanas pirms laulības slēgšanas, tāpēc saraksti ar topošo jaunlaulāto uzvārdiem netiks publicēti. Iesniegumi un citi laulības noslēgšanai nepieciešamie dokumenti būs jāiesniedz dzimtsarakstu nodaļā neatkarīgi no tā, kur laulība tiks noslēgta – Dzimtsarakstu nodaļā vai baznīcā.

Agrāk Dzimtsarakstu nodaļas darbinieki varēja iepriekš sagatavot apliecību par laulības noslēgšanu un pasniegt to ceremonijas beigās. Savukārt izmaiņas likumā paredz, ka apliecību var izdrukāt tikai laulības reģistrācijas dienā, pamatojoties uz protokolu, kuru ceremonijas laikā paraksta jaunlaulātie. Minētais jauninājums it īpaši skars tos pārus, kuri nolems reģistrēt laulību ārpus Dzimtsarakstu nodaļas telpām. H.Soldatjonoka paziņoja, ka apliecību par laulības noslēgšanu minētie jaunlaulātie varēs saņemt nākamajā darba dienā, un tas jāņem vērā, plānojot doties ceļojumā uzreiz pēc laulības reģistrēšanas.

Tiks ieviests jauns valsts standarts, saskaņā ar kuru apliecības par civilstāvokļa aktiem netiks izsniegtas skaisti noformētas ar ūdenszīmēm un valsts ģerboni, bet tiks izdrukātas uz A4 formāta lapas, kurus apzīmogos un parakstīs Dzimtsarakstu nodaļas darbinieki.

Kā arī H.Soldatjonoka paziņoja, ka no janvāra Dzimtsarakstu nodaļa varēs reģistrēt rīcībnespējīgo laulību, kas pirms tam bija aizliegts. Daugavpils Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja pauda bažas par to, kāds varētu būt mūsu sabiedrības genofonds, kurš jau šobrīd ir problemātisks.


Написать комментарий