100 latu nodokļu parādniekus iekļaus publiskā datu bāzē; nepiedzīs parādus līdz 10 latiem

foto apollo.lv
foto apollo.lv

No nākamā gada informāciju par personām ar nodokļu parādiem virs 100 latiem iekļaus publiskā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datubāzē, kurā informācija tiks aktualizēta divas reizes mēnesī, paredz Saeimā ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstītie likuma grozījumi.

Finanšu ministrija (FM) ir uzsvērusi, ka datu bāzes izveidošana ļaus ietaupīt VID resursus, kas līdz šim tika tērēti izziņu sagatavošanā, kā arī tiks novērsts izziņu viltošanas risks. Turklāt nodokļu maksātājiem sistēmas izveide ļaus nepieciešamības gadījumā pārliecināties par darījuma partnera nodokļu maksāšanas disciplīnu.

Vēl iecerēts izveidot datu bāzi, kur iekļaus informāciju par fiziskām personām - saimnieciskās darbības veicējām. Tas ļaus nodokļu maksātājiem bez papildus informācijas pieprasīšanas pārbaudīt, vai darījuma partneris - fiziskā persona, kas veic saimniecisko darbību, tai skaitā notāri un advokāti, - ir reģistrēts VID Nodokļu maksātāju reģistrā.

Lai datu bāzēs pārbaudītu informāciju par personas parāda vai fiziskām personas - saimnieciskās darbības veicēja esamību, interesentam būs jāievada nosaukums un reģistrācijas kods vai vārds, uzvārds un reģistrācijas kods. Šāda norma iekļauta, lai nodrošinātu fizisko personu pamattiesības attiecībā uz personas datu apstrādi, skaidro atbildīgā FM.

Lai līdz 2013.gada 1.janvārim izveidotu nodokļu parādnieku datu bāzi, ir nepieciešami 29 750 lati. Savukārt fizisko personu - saimniecisko darbības veicēju datu bāzes izveidei vajadzīgi 9500 latu. Šīs izmaksas tiks segtas no VID budžeta.

Vēl ar grozījumiem likumā Par nodokļiem un nodevām paredzēts ieviest vispārējās "pretizvairīšanās normas" nodokļu normatīvajos aktos. Turpmāk personu darījumus plānots vērtēt kopumā, neskatoties uz to, ka katrs atsevišķs darījums vēl neliecina par izvairīšanos no nodokļa samaksas. Izvērtējot darījumus, tiks ņemti vērā vairāki kritēriji, piemēram, vai darījums ir ekonomiski pamatots, vai ar saprotamu ekonomisko pamatojumu tiek iesaistīts ārvalstu nodokļu maksātājs, skaidro FM.

Tāpat likuma grozījumos noteikts, ka minimālais nodokļu parāda apmērs, līdz kuram netiks uzsākta parāda piedziņa, būs 10 lati. Tas ļaus izvairīties no resursu nelietderīgas izmantošanas un samazināt izdevumus tādu bezcerīgu parādu piedziņai, kas nepārsniedz minēto slieksni, skaidro FM.

Likuma grozījumos arī mainīts termiņš, cik ilgā laika posmā saskaņošanai nodokļu administrācijai iesniedzams pasākumu plāns tiesiskās aizsardzības procesā (TAP). Patlaban tas ir jāizdara triju dienu laikā no TAP lietas ierosināšanas tiesā. Šis termiņš nav reāls kvalitatīva plāna sagatavošanai. Līdz ar to likumprojektā paredzēts pagarināt plāna iesniegšanas termiņu - līdz 10 dienām.

Šajā 10 dienu termiņā būs iespēja arī iesniegt precizētu TAP pasākumu plānu, ja tas līdz TAP pasākumu plāna apstiprināšanai tiesā ir precizēts saskaņā ar kreditoru izteiktajām iebildēm. Nodokļu administrācijai precizētais TAP pasākumu plāns būs jāizskata 21 dienas laikā no iesnieguma saņemšanas.

Atbildīgā FM skaidro, ka likuma grozījumi paredz mazināt VID administratīvo slogu un vienkāršot administratīvo procesu.


Написать комментарий