Eiroparlaments: pēdējās vēlēšanas Ukrainu nav tuvinājušas ES

foto myspace.com
foto myspace.com

Ukrainas 2012.gada vēlēšanas, ko Eiropas Savienība (ES) uzskatīja par svarīgu pārbaudi Ukrainas apņēmībai ievērot demokrātijas principus, liecina, ka Ukrainai tomēr vēl jāpierāda tās vēlme stiprināt demokrātiju un tiesiskuma stiprināšanā, pirms ES varēs parakstīt asociācijas nolīgumu, ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā pauž EP deputāti.

Rezolūcijā EP deputāti atkārtoti apliecina ES vēlmi parakstīt asociācijas nolīgumu, iespējams, pirms Austrumu Partnerības sammita Viļņā 2013. gada novembrī, bet piebilst, ka līdz tam Ukrainas iestādēm jāpierāda uzskatāms progress demokrātijas principu un tiesiskuma ievērošanā, kā arī tiesu varas neatkarības un preses brīvības nodrošināšanā, portals "Delfi" uzzināja EP.

EP deputāti pauž nožēlu, ka 2012. gada Ukrainas parlamenta vēlēšanas, uz kurām starptautiskā sabiedrība raudzījās kā uz vienu no svarīgākajām iespējām Ukrainai pierādīt virzību uz pilnvērtīgu demokrātiju, neatbilda starptautiskajiem brīvu vēlēšanu standartiem un ir uzskatāmas par "soli atpakaļ salīdzinājumā ar 2010. gada vispārējām vēlēšanām".

Deputāti atsaucas uz novērotāju ziņojumiem par nelīdzvērtīgiem konkurences apstākļiem, administratīvo resursu negodprātīgu izmantošanu, kandidātu un vēlēšanu darbinieku vajāšanu un iebiedēšanu, nelīdzvērtīgu piekļuvi plašsaziņas līdzekļiem un neprecizitātes balsu skaitīšanas gaitā.

Deputāti aicina Ukrainas valdību risināt situāciju saistībā ar neskaidrajiem vēlēšanu rezultātiem dažos vēlēšanu apgabalos un novērst vēlēšanu likuma nepilnības. Deputāti arī pieprasa, lai Ukrainas iestādes kopā ar EP sūtņiem Aleksandru Kvašņevski un Petu Koksu rod risinājumu Jūlijas Timošenko lietā un pārtrauc izmantot tiesu sistēmu politiskiem mērķiem.

EP deputāti uzsver, ka joprojām atbalsta Ukrainas iedzīvotāju vēlmi tuvināties Eiropai un aicina Padomi sekmēt ES un Ukrainas dialogu par vīzu režīma atvieglojumiem, gatavojoties Austrumu partnerības augstākā līmeņa sanāksmei, kas notiks 2013. gada novembrī Viļņā.

EP deputāti rezolūcijā aicina Ukrainas parlamentu noraidīt oktobrī pirmajā lasījumā pieņemto likumprojektu, kas ierobežo to pie seksuālajām minoritātēm piederošu cilvēku un viņu atbalstītāju vārda un pulcēšanās brīvību.

Tāpat deputāti pauž bažas par pieaugošo nacionālistisko noskaņojumu Ukrainā, kā rezultātā Ukrainas parlamentā iekļuvusi arī partija „Svoboda", un atgādina, ka rasistiski, antisemītiski un ksenofobiski uzskati ir pretrunā ES pamatvērtībām un principiem, tādēļ aicina citas, demokrātiju atbalstošās partijas, nebiedroties, neīstenot un neveidot koalīciju ar "Svobodu".

Ceļš uz asociācijas nolīguma parakstīšanu ar Ukrainu apstājās 2011. gadā pēc tam, kad arestēja un notiesāja Ukrainas bijušo  premjerministri Jūliju Timošenko. Ja ES un tās dalībvalstis parakstīs nolīgumu, tam būs jāsaņem arī Eiropas Parlamenta piekrišana un tas būs jāratificē arī dalībvalstu parlamentiem, norāda EP.


Написать комментарий