Pastiprināta snigšana apgrūtina piekļuvi elektrolīnijām

foto unity.lv
foto unity.lv

Madonas novada mājas lapa ziņo, ka, palielinoties sniega kārtai visā Latvijas teritorijā, īpaši smagi to izjūt jau iepriekš sniega skartie reģioni valsts ziemeļaustrumos Madonas un Balvu rajonos. Pat mazas sniega kārtas veidošanās uz apledojušiem kokiem izraisa jaunu koku lūšanu un iegāšanos elektrolīniju vados, radot avārijas atslēgumus.

Lai elektromontieru brigādes nokļūtu uz avārijas atslēgumu vietām, daudzviet vispirms nākas attīrīt pievadceļus, kas ir pieputināti, kā arī uz tiem ir noliekušies ceļmalu koki. Ir bijuši gadījumi, kad brigādes ir palīdzējušas  no lauku viensētām izkļūt arī to iedzīvotājiem. Speciālās tehnikas darbu aizkavē un apgrūtina nesasalusi zeme un mežainajos apvidos slapjā augsne, jo atsevišķās vietās tā iestieg gruntī.

Visa AS "Sadales tīkls" speciālā tehnika šobrīd ir koncentrēta Madonas nodaļā: nokļūšanai piesnigušās elektrolīniju trasēs –  visurgājēji, sniega motocikli, kvadricikli, kā arī tehnika avārijas atslēgumu novēršanai – pacēlāji, traktori, urbji. Elektroapgādes atjaunošanas darbos Ziemeļaustrumu reģiona brigādēm palīgā ir nākuši AS "Sadales tīkls" kolēģi no Rēzeknes, Zilupes, Bauskas, Dobeles, Tukuma, Talsiem, Jelgavas, Liepājas, Ventspils un Kuldīgas – kopā 72 brigādes 200 cilvēku sastāvā.
Paralēli elektroapgādes atjaunošanai, brigāžu montieri attīra trases no ārpus aizsargjoslām esošiem bīstamiem kokiem. Lai mazinātu dabas apstākļu ietekmi, darbi notiek arī tajās elektrolīnijās, kur bojājumi nav konstatēti.

Kopumā situācija elektroapgādes atjaunošanā ir mainīga. Nepārtrauktā snigšana izraisa jaunus atslēgumus, lai arī pirms tam elektroapgāde ir bijusi atjaunota. Snieglauzes galvenā specifika ir nepārtraukti sniega un apledojuma izraisīti jauni atslēgumi, vietās, kur tie līdz šim nebija, kā arī atkārtoti atslēgumi pat viena pagasta ietvaros. Taču neskatoties uz to, neviena apdzīvota vieta ilgstoši nav palikusi bez elektroapgādes.

Gadījumā, ja savlaicīgi nebija iespējams atjaunot elektrību, tika nodrošināti ģeneratori. Šobrīd no pašvaldībām nav saņemti jauni ģeneratoru pieprasījumi, tā kā visi pagastu centri un sociāli svarīgi objekti ir nodrošināti ar elektroapgādi.

Tā kā šobrīd elektroapgādes traucējumi reģistrēti Madonas novada Mētrienas, Mārcienas, Dzelzavas pagastos, Lubānas novada Indrānu pagastā, Balvu novada Rugāju, Baltinavas, Tilžas, Bērzpils pagastos, Gulbenes novadā Tirzas un Beļavas pagastos, AS „Sadales tīkls” sazinās ar Madonas un Balvu pašvaldību pārstāvjiem par elektroapgādes nodrošināšanu sociāli svarīgiem objektiem un bojājumu novēršanas gaitu, ziņo Komunikācijas funkcijas projektu vadītāja Ilvija Līvmane.


Написать комментарий