ASV apstiprina 'Patriot' raķešu nosūtīšanu uz Turciju

foto army.mil
foto army.mil

ASV piektdien devusi oficiālu rīkojumu nosūtīt uz Turcijas – Sīrijas pierobežu pretraķešu aizsardzības sistēmas "Patriot" kompleksus un karavīrus to apkalpošanai, vēsta raidsabiedrība CNN. Izvietot raķetes robežu aizsardzībai Turcija lūdza novembrī.

ASV aizsardzības ministrs Leons Paneta parakstīja pavēli par divu raķešu kompleksu un 400 karavīru nosūtīšanu uz Turciju. Zeme - gaiss tipa pārtvērējraķetes palīdzēs "tikt galā ar draudiem, kas nāk no Sīrijas", paziņoja Paneta.

ASV pēdējās dienās ir apsūdzējusi Damasku "Scud" tipa raķešu palaišanā no valsts galvaspilsētas pa nemierniekiem valsts ziemeļos. Kāda ASV amatpersona norādīja, ka raķetes nokritušas netālu no Turcijas, kas ir NATO dalībvalsts un ASV sabiedrotā, robežas.

Sīrijas valdība apsūdzības piektdien nosauca par "nepatiesām baumām". Damaska apsūdzēja Turciju un tās partnerus baumu radīšanā, lai liktu Sīrijai izskatītie slikti starptautiskajā arēnā.

Paneta izrādīja vienaldzību par iespējamo Sīrijas reakciju uz "Patriot" izvietošanu. "Mēs nevaram tērēt daudz laika, uztraucoties par to, vai tas satrauc Sīriju," CNN citē Panetu, kurš norādīja, ka ir noraizējies par to, ko var izdarīt prezidenta Bašara al Asada valdība, tuvojoties tās sabrukumam.

Gatavību uz Turciju nosūtīt pa diviem "Patriot" kompleksiem, lai aizsargātu Turciju un "novērstu krīzes saasināšanos pie NATO dienvidu robežas",  ir izteikusi arī Vācija un Nīderlande.

Jau ziņots, ka Turcija 21.novembrī lūdza NATO izvietot "zeme-gaiss" tipa raķetes "Patriot " pēc tam, kad vairākas reizes no nemieru pārņemtās Sīrijas teritorijas raidīti šāviņi nokrita Turcijas robežas pusē, nogalinot kopumā piecus civiliedzīvotājus.

NATO valstu ārlietu ministri ceturtajā decembrī sanāksmē Briselē nolēma izpildīt Turcijas lūgumu izvietot Turcijā pie Sīrijas robežas pretraķešu aizsardzības sistēmas "Patriot", teikts Ziemeļatlantijas alianses izplatītajā paziņojumā.

Raķešu sistēmas "Patriot" Turcijā izvietos ASV, Nīderlande un Vācija, un tās būs pakļautas NATO spēku virspavēlniecībai Eiropā.


Темы: , , , , , , ,
Написать комментарий