Dienvidkorejā par pirmo sievieti prezidenti ievēlēta diktatora meita

foto pbs.org
foto pbs.org

Dienvidkorejas prezidenta vēlēšanās trešdien uzvarējusi kādreizēja diktatora Parka Čunghī meita Parka Geunhje, kļūstot par pirmo šīs valsts vadītāju – sievieti, atsaucoties uz vēlēšanu komisiju, vēsta raidsabiedrība BBC.

Labēji centriskā politiķe apsteidza savu liberālo konkurentu Mūnu Džeinu. Vēlētāju aktivitāte pēc kampaņas, kurā dominēja ekonomikas un sociālās labklājības jautājumi, bijusi augsta. Miljoniem iedzīvotāju trešdien steidzās nodot savas balsis, spītējot bargajam salam.

Pēc 81% biļetenu saskaitīšanas Parka ieguvusi 51,6% balsu, bet viņas konkurents 48%.

Jaunā prezidente amatā nomainīs pašreizējo valsts vadītāju Ļi Munbjaku, kura prezidentūras termiņš tuvojas noslēgumam.

Parka kļūs par pirmo sievieti prezidenti valstī, kurā dominē vīriešu pārvalde. Analītiķi viņas uzvarā saskata lielu soli sieviešu tiesību uzlabošanas virzienā.

Parkas Geunhje tēvs Parks Čunghī 18 gadus bija valsts militārais vadītājs, līdz 1979. gadā viņu nošāva izlūkdienesta priekšnieks. Par spīti diktatūrai, Parkas tēvu slavē par valsts izvilkšanu no nabadzības un valsts ekonomiskās, un tehnoloģiskās attīstības nodrošināšanu. Tēva mantojums gan palīdzēja, gan grāva Parkas reitingu. Septembrī kandidāte atvainojās par cilvēktiesību pārkāpumiem un disidentu vajāšanu sava tēva valdīšanas laikā, ziņo BBC.

Parkas sīvākais konkurents cīņā par prezidenta krēslu Mūns Džeins ir bijušais cilvēktiesību jurists, kurš Parka Čunghī valdīšanas laikā tika ieslodzīts par opozīciju režīmam. Viņa vecāki ir Korejas kara laikā uz dienvidiem pārbēguši ziemeļkorejieši.

Abi kandidāti iestājās par līdzīgu politiku, solot palielināt sociālās labklājības izdevumus, mazināt plaisu starp bagātajiem un nabagajiem un iegrožot ģimeņu vadītos, milzīgos konglomerātus.

Ziemeļkorejas jautājumā, kam kampaņā nebija nozīmīga loma, abi kandidāti solīja vairāk sarunu ar Phenjanu. Parkas nostāja gan bija piesardzīgāka nekā konkurentam.


Написать комментарий